Zaujímavosti z ríše zvierat

Zvieratá z Dažďového pralesa – 11 úžasných zvierat

Od anakond až po modré motýle – dažďové pralesy prekypujú priestor na život všetkým. Zvieratá z Dažďového pralesa. Tieto vzácne ekosystémy sú domovom 80 percent suchozemskej biodiverzity na svete. Tu je 11 úžasných druhov zvierat, ktoré našli domov v dažďových pralesoch:

 

1. Gorila východná horská

 

Gorila východná horská

Horské gorily sú najväčšími žijúcimi primátmi na zemi! Spolu so šimpanzmi, orangutanmi a bonobami sú najbližšími žijúcimi príbuznými s ľudí. Horské gorily majú najrozvinutejší mozog zo všetkých štyroch druhoch goríl. Žijú predovšetkým v horských oblastiach národných parkov v Rwande, Ugande a Konžskej demokratickej republike v strednej Afrike. Horské gorily žijú v zhruba 30-členných skupinách, pričom jeden dominantný mužský vodca , má striebornú farbu srsti. Chránené zvieratá : Top 10 najohrozenejších zvierat.

 

2. Motýl Morpho

 

 Motýl Morpho

Jeho jedinečná modrá farba priláka mnoho turistov a je veľmi obľúbený a cenný. Jeho krídla majú dľžku 12cm a sú dúhovo modrej farby. Tieto motýle sa neobjavujú počas dažďov, pretože by ich mohol fyzicky poškodiť. Preto v týchto časoch uprednostňujú nadokryté miesta.

 

3. Okapia

 

Okapia

Okapie sú najbližší žijúci príbuzný žirafy, žijú v hustom tropickom pralese Ituri v strednej Afrike. Je to ,,Maskáčsky majster”, jeho pruhované zadné končatiny a hnedá koža, mu pomáhajú ukryť sa vo filtrovanom svetle lesa.

 

4. Leňochod hnedokrký

 

Zvieratá z Dažďového pralesa  Leňochod hnedokrký

Leňochod je veľmi pomalé zviera, váži iba osem alebo deväť kilogramov, žije výlučne na stromoch a živí sa listami, vetvičkami a plodmi. Pohybuje sa tak pomaly, že jeho srsť získava zelený nádych od rias, ktoré na nej rastú. Môže trvať aj mesiac, kým strávi jedno jedlo.

 

5. Jaguár americký

 

Zvieratá z Dažďového pralesa  Jaguár americký

Jaguáre sú známe svojimi krásnymi škvrnitými srsťami, ktoré im pomáhajú skrývať sa medzi trávami, kríkmi a stromami, kde žijú. Veľmi vzácny, úplne čierny jaguár je zviera, ktoré bežne označujeme ako čierny panter. Je známe, že jaguáre jedia viac ako 85 druhov koristi, vrátane pásavcov, pekarov, kapybar, tapírov, jeleňov, veveričiek a vtákov a dokonca môžu z vody uloviť ryby, korytnačky a mladého kajmana (krokodíl).

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

 

6. Kapybara močiarná – Zvieratá z Dažďového pralesa 

 

Zvieratá z Dažďového pralesa  Kapybara močiarná

Kapybara, ktorá sa veľmi podobá morčaťu, je najväčším hlodavcom na Zemi, váži viac ako 45 kg a je vysoká dva metre. Žije v hustej vegetácii, ktorá obklopuje vodu, a často do vody, aby sa skryla pred predátormi. Môže zadržať dych až na päť minút. Strata vlasov? Jedzte týchto 9 potravín, aby ste zabránili vypadávaniu vlasov.

 

7. Ara arakanga – Zvieratá z Dažďového pralesa 

 

Zvieratá z Dažďového pralesa  Ara arakanga

Jeden z najikonickejších druhov v dažďových pralesov je Ara papagáj. Je to nápadný veľký papagáj s jasne červeným operením a žiarivo modrým a žltým perím. Jeho silný zobák dokáže otvoriť tvrdé orechy a semená. Ara arakanga je jedným z mála druhov, ktoré sa pária na celý život.

 

8. Pralesničkovité (Jedovatá šípka) – Zvieratá z Dažďového pralesa 

 

 Zvieratá z Dažďového pralesa  Pralesničkovité (Jedovatá šípka)

Šípka jedovatá je jedno z najžiarivejších zvierat na planéte, používa svoju farbu na varovanie predátorov pred toxickým jedom, ktorý sa skrýva v ich koži. Domorodé kultúry často používajú tento žabí jed na pokrytie hrotu šípiek používaných pri love.

 

9. Vrešťan čierny – Zvieratá z Dažďového pralesa 

 

Zvieratá z Dažďového pralesa  Vrešťan čierny

Vrešťan čierny si získal svoje prezývky hlasným vytím, ktoré používa na označenie svojho územia. Tieto vokalizácie, ktoré znejú ako silný vietor vanúci tunelom, je počuť až  3km ďaleko. Tieto opice žijú vysoko na stromoch vo vysokých dažďových pralesov v skupinách od 4 do 19 rokov.

 

10. Medveď kuskus (Sulawesi)

 

Medveď kuskus

Medveď kuskus, pomenovaný pre svoju hustú, tmavú medvediu kožušinu, nie je skutočným medveďom, ale je v skutočnosti stromovým vačnatcom. Rovnako ako iné vačkovce, aj samica tohto medveďa privádza na svet pomerne nedostatočne vyvinutého potomka a nosí ho vo vrecku na bruchu, kým nie je staré približne osem mesiacov a dostatočne vyvinuté na prežitie. Žijú v nerušených lesoch Indonézie, prevažne na ostrove Sulawesi.

 

11. Anakonda tmavá – Zvieratá z Dažďového pralesa 

 

Anakonda tmavá

Povestná Anakonda tmavá tiež známa ako zelená anakonda je jedným z najväčších hadov na svete, dosahuje dĺžku viac ako 9,14 m priemer 30 cm a hmotnosť viac ako 249 kg . Na zemi je svojou veľkosťou dosť ťažkopádna, vo vode je však nenápadná.

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button