Zaujímavosti z ríše zvierat

Zvieratá na d 20 zvierat na písmeno d

Zvieratá na d. Zvieratá na d 20 zvierat na písmeno d. Zaujíma vás ktoré zvieratá začínajú na písmeno D? Pripravili sme pre vás zoznam zvierat začínajúcich písmenom d. Zvieratá na d a niečo o nich.

Zvieratá na d

 

zvieratá na d

 

  • daman
  • daniel
  • dážďovník
  • delfín
  • dhoul
  • dikdik
  • dikobraz
  • dingo
  • diviak
  • dravček
  • drevotoč
  • drobnička
  • drop
  • drozd
  • drvinárik
  • dudlavec
  • dudok
  • dúhovec
  • dúhovka
  • dulovnica

 

1. Daniel Zvieratá na d

 

Daniel Zvieratá na d

Daniel škvrnitý  cicavec z čeľade jeleňovité, ktorý patrí medzi prežúvavce z čeľade párnokopytníkov. Obýva západnú palearktickú oblasť. Pochádza z teplejšej oblasti Stredozemného mora, z Turecka a pravdepodobne z Macedónska. V posledných storočiach bol introdukovaný do južnej Afriky, Austrálie, na Nový Zéland, do Severnej a Južnej Ameriky. U nás žije v pahorkatinách a jeho výskyt bol zdokumentovaný na 25,1 % územia.

Hlavným znakom tohto druhu sú parohy, pri koreni zaoblené, dvojramenné a hore sa rozširujúce do predĺženej čepele s výčnelkami na okraji. Daniel škvrnitý oveľa menší ako jeho vznešený príbuzný jeleň lesný. Jeho celková dĺžka vrátane 19 centimetrov dlhého chvosta je 1,7 metra a výška 90 centimetrov; staré samce bývajú dlhé 1,8 metra, vysoké meter a vzadu ešte o 5 – 6 centimetrov vyššie. Daniel sa od jeleňa líši kratšími a slabšími nohami, sfarbením, pomerne silným trupom, kratším krkom a dlhším chvostom.

 

2. Delfín

 

Delfín

Delfín je spoločný názov vodných cicavcov z podradu Cetacea. Termín delfín sa zvyčajne vzťahuje na existujúce čeľade (oceánske delfíny).

U delfínov sa prejavuje pohlavný dimorfizmus v tom zmysle, že samce sú väčšie ako samice. Majú prúdnicovité telo a dve končatiny, ktoré sú upravené na plutvy. Hoci nie sú také pružné ako tulene, niektoré delfíny sa na krátke vzdialenosti dokážu pohybovať rýchlosťou 29 km/h. Na chytanie rýchlo sa pohybujúcej koristi používajú delfíny svoje kónicky tvarované zuby. Majú dobre vyvinutý sluch, ktorý je prispôsobený pre vzduch aj vodu a je natoľko vyvinutý, že niektoré dokážu prežiť, aj keď sú slepé. Niektoré druhy sú dobre prispôsobené na potápanie do veľkých hĺbok. Pod kožou majú vrstvu tuku alebo tuku, ktorý im pomáha udržať si teplo v chladnej vode.

 

3. Dikobraz Zvieratá na d

 

Dikobraz Zvieratá na d

Rod z čeľade dikobrazovité.

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

Patria doň väčšie, pomaly sa pohybujúce hlodavce, ktorých srsť sa na chrbte a na chvoste na ochranu pred dravcami premenila na tuhé, duté pichliače. Pod dlhými tenkými pichliačmi sa nachádza ešte druhá séria kratších a hrubších ostňov. Nie je pravda, že by dikobraz dokázal svoje pichliače vystreľovať, ostne sa ale môžu uvoľniť a zostať zapichnuté v koži útočníka.

Dikobrazy rodu Hystrix žijú iba v starom svete, v Afrike, južnej a juhovýchodnej Ázii a v Stredomorí. V Európe sa môžeme s nimi stretnúť na Apeninskom polostrove a na Sicílii, na Balkáne zrejme vyhynuli.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Zvieratá na b 21 zvierat na písmeno b

Zvieratá na c 7 zvierat na písmeno c

Mastné vlasy : 5 domácich liekov

 

4. Diviak Zvieratá na d

 

Diviak Zvieratá na d

Žije v južnej polovici Eurázie a v severnej Afrike. Na Slovensku jeho výskyt zdokumentovaný na 87,5 % územia.

Popis
Diviak lesný býva dlhý 0,9 až 1,8 m. Chvost je dlhý 15 až 30 cm. Hmotnosť je zvyčajne 50 – 190 kg (samce) a 35 – 160 kg (samice), ale v niektorých oblastiach, napríklad v Karpatoch, môžu samce vážiť až 350 kg. Juhoeurópske diviaky sú vo všeobecnosti menšie ako severoeurópske diviaky. Dožívajú sa približne 20 rokov.

Sfarbenie sa pohybuje od čierneho, cez červenohnedé až po svetlohnedé, občas sa môže vyskytnúť aj biele a bielo škvrnité sfarbenie. Mláďatá majú až do odstavu typické pruhy. Samce aj samice majú vyčnievajúce očné zuby (kly), ktoré sú však v porovnaní s inými druhmi diviakov pomerne malé. Samice majú kly menšie.

 

5. Drozd

 

Drozd

Drozd čierny vták žijúci v celej Európe okrem najsevernejších oblastí, v severozápadnej Afrike a v južnej Ázii, bol introdukovaný aj do Austrálie a na Nový Zéland.

Vďaka svojej prispôsobivosti sa adaptoval na život v blízkosti človeka a úspešne žije a hniezdi aj v tesnom susedstve ľudských sídiel. Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov drozd čierny patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je stúpajúci, Rovnaké výsledky priniesol aj prieskum v Európe v rokoch 1980 – 2013.

 

6. Dingo Zvieratá na d

 

Dingo Zvieratá na d

Austrálska psovitá šelma, väčšinou chápaná ako poddruh vlka dravého, niekedy ako samostatný druh Canis dingo.

Pravdepodobne vznikol zo psa domáceho počas posledných 10 000 rokov a je teraz schopný žiť v mnohých prírodných terénoch. Loví raz denne za súmraku. Loví králiky, hlodavce, malé kengury a vtáky. Príležitostne alebo v čase núdze sa živí aj ovocím, časťami rastlín a zdochlinami. Mladé samce bývajú samotárske a potulné. Dospelí dingovia obvykle tvoria ustálené svorky, ale tam, kde je populácia riedka a silno roztrúsená, žijú skôr v pároch. Pária sa v júni až auguste. Šteňatá sa narodia približne za 9 týždňov po spárení. Samici sa môže narodiť až deväť šteniat. Mláďatá sú schované v brlohu pod zemou, z ktorého prvýkrát vylezú po troch týždňoch od narodenia. Po ôsmich týždňoch opúšťajú brloh úplne. Mladých dingov na cestách najprv sprevádzajú dospelí, v troch až šiestich mesiacoch sa úplne osamostatnia.

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Back to top button