Úžitkové rastliny

Ako vypestovať pálivé chilli papričky a výber druhu

Ako vypestovať pálivé chilli papričky a výber druhu. Výber a pestovanie pálivých papričiek Chilli papričky a pálivé omáčky sú bežné všade, od občerstvenia až po jedlá v reštauráciách.

Súťaž o najštipľavejšiu papričku vedie k tomu, že každých pár rokov prichádzajú na trh nové odrody. Bez ohľadu na to, či máte chuť len na trochu pálivosti, alebo na papriku, z ktorej vám slzia oči, na výber sú desiatky odrôd, vďaka ktorým sú čili papričky obľúbené po celom svete.

Ako vypestovať pálivé chilli papričky

 

Ako vypestovať pálivé chilli papričky

Pálivú papričku vždy nerozoznáte podľa názvu. Všetky papriky patria do rodu Capsicum, ale tu je päť druhov papriky Capsicum, ktoré sa pestujú. Väčšina bežne pestovaných druhov, ako sú kajenské papričky, jalapeňos a serranos, sú Capsicum annuum. Mnohé ázijské feferónky, ako aj papričky tabasco, sú C. Frutescens. Habaneros a Scotch Bonnet sú C. chinense.

Ohnivé papriky „Aji“, ako napríklad „Aji Amarillo“, „Aji Colorado“, „Aji Cristal“, patria k C. baccatum. A divoké papriky chiltepíns a chilipiquíns z oblastí okolo Mexika sú C. glabriusculum. Nech už sú zaradené akokoľvek, existuje medzi nimi veľká rozmanitosť.

 

Ako pálivé je pálivé?

 

Ako pálivé je pálivé

Až v roku 1912 prišiel farmakológ Wilbur L. Scoville s pomerne dômyselnou, aj keď nepresnou metódou merania relatívnej pálivosti čili papričiek.1 Zriedil oleje z rôznych papričiek v osladenej vode a nechal dobrovoľníkov ochutnať. Scoville meral, ako zriedený musí byť olej z papriky, aby testujúci nezaznamenali žiadnu pálivosť.

Sladká paprika mala nulovú hodnotu Scovilleho tepelných jednotiek (SHU) a stanovila počiatočnú latku. Jalapeňos mali hodnotu 2 500 SHU, čo znamená 2 500 dielov cukrovej vody na 1 diel extraktu Jalapeňos. Čím je SHU vyššia, tým je paprika pálivejšia. Papričky Habenero dosiahli hodnotu 350 000 SHU. Stúpnica palivosti, Chilli papričky druhy

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

 

Dnes vedci používajú chromatografický prístroj, ktorý je oveľa presnejší ako Scovilleho metóda. Ten istý druh čili papričiek pestovaných v rôznych podmienkach sa však môže výrazne líšiť v úrovni pálivosti. V skutočnosti môžu mať dve pálivé papričky zozbierané z jednej rastliny rôzny stupeň pálivosti.

 

Väčšina odrôd sa po úplnom dozretí zmení zo zelenej na červenú, žltú alebo oranžovú. Anaheimy sa často zbierajú ešte v zelenom štádiu, avšak ak sa jalapeňos a serranos pred zberom nechajú sčervenať, ich chuť sa často zosladí spolu s pálivosťou. Dymovo červené jalapenos sú papričky, ktoré sa používajú na výrobu obľúbenej papriky chipotle.

 

Niektoré čili papričky sú len pálivé , väčšina z nich má však aj výraznú chuť, od ovocnej až po dymovú. Chilli papričky habaneros majú pomerne vysoký počet SHU a výraznú citrusovú príchuť.

Paprička poblano, ktorá je mierna ako anaheimská, má tmavý nádych dymu a používa sa v jedle chile rellenos. Okrem chuťovej príťažlivosti odrody sa predpokladá, že horúčosť (a následná bolesť) stimuluje tvorbu endorfínov, ktoré po odznení bolesti vyvolávajú pocit pohody.

Bežné druhy čili papričiek na pestovanie – Ako vypestovať pálivé chilli

 

Bežné druhy čili papričiek na pestovanie - Ako vypestovať pálivé chilli

Okrem vyššie uvedených botanických klasifikácií sa čili papričky často delia do skupín podľa SHU a podľa tvaru plodov. Tu sú niektoré z najobľúbenejších odrôd, zoradené podľa stupňa pálivosti:

 

  • Aneheim: Dlhé, kužeľovité plody so stredne tenkými stenami. Stredná až mierna pálivosť (1 000 – 5 000 SHU)
  • Jalapeňo: Krátke, špicaté papriky s miernym zúžením a hrubými stenami. Stredná až mierna pálivosť (2 000 – 5 000 SHU) Najštipľavejšie chilli na svete – 10 najostrejších paprík
  • Serrano: Krátke a štíhle papričky so stredne hrubými stenami. Stredná až vysoká pálivosť (10 000 – 25 000 SHU)
  • Cayenne: Dlhé, tenké, zahnuté plody s tenkými stenami (ideálne na sušenie). Stredná až vysoká pálivosť (25 000 – 50 000 SHU)
  • Tabasco: Veľmi krátke a špicaté, s tenkými stenami. Stredne vysoká pálivosť (30 000 – 60 000 SHU).
  • Thajský: Malé a štíhle, so stenami. Viac tepla ako chuti. Stredne vysoká pálivosť (50 000 až 100 000 SHU).
  • Habanero: Krátke, hranaté plody s tenkými stenami. Vysoká pálivosť (150 000 – 350 000 SHU).
  • Ghost: Krátke, hranaté, mierne zúžené plody s tenkými stenami. Extrémne vysoká pálivosť (1 000 000 SHU a viac).

 

Tipy na pestovanie skutočne „pálivých“ paprík

 

Tipy na pestovanie skutočne pálivých paprík

Hoci výber odrody určite zohráva veľkú úlohu v tom, aké pálivé budú čili papričky, ktoré vypestujete, existuje niekoľko podmienok pestovania, ktoré zvýšia ich pálivosť.

Vyberte si odrody s kratším vegetačným obdobím. Niektoré pálivé papriky začnú vytvárať kvety a plody až na jeseň, keď sa dni začnú skracovať. Papriky s kratším vegetačným obdobím budú mať čas na úplné dozretie a rozvinutie svojej pálivosti.

Zdá sa, že horúce slnko a teplý vzduch a teplota pôdy zvyšujú úroveň pálivosti papriky. Hoci počasie nemôžete ovplyvniť, môžete pôdu zakryť čiernym plastom, aby ste zachytili a zvýšili teplotu pôdy.

Rastliny pestujte na suchej strane. Nezadržiavajte vodu úplne, ale buďte na ňu skromní. Pred ďalším zalievaním nechajte rastliny niekoľko dní vyschnúť. Chlapčenské zimné topánky – Ako správne vybrať

Mierne hnojte, najmä dusíkatými hnojivami, ale aj kompostom. Spolu s minimálnym množstvom vody pestujte rastliny na chudobnej strane. Nestresujte svoje papriky, ale ani ich nerozmaznávajte. Založte ich na jar a potom ich nechajte, nech sa o seba postarajú samy.

Nebojte sa rastliny papriky zahusťovať. O to viac budú bojovať o nasadenie plodov.

 

Všestrannosť – Ako vypestovať pálivé chilli

 

Všestrannosť - Ako vypestovať pálivé chilli

Ako vypestovať pálivé chilli. Pestovanie čili papričiek s rôznym stupňom pálivosti vám dáva veľa možností využitia papriky. Do omáčky, ktorá je jedným z najobľúbenejších spôsobov použitia čili papričiek, môžete použiť viacero odrôd. Môžete ich plniť, grilovať, piecť a dusiť, pridávať do polievok, dusených pokrmov a marinád. Väčšina odrôd sa dobre suší a môže sa rozomlieť a použiť ako korenie na dochutenie takmer každého jedla, ktoré pripravíte v kuchyni.

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button