Poľnohospodárske zvieratá

Najlepšie plemená kačíc pre chov na mäso

Hlavnými plemenami pre produkciu mäsa sú Pižmovka velká , Aylesburská kačica, Pekinská kačica a Rouenská kačica . K mäsu sú vhodné aj rôzny kríženci medzi týmito štyrmi plemenami.Najlepšie plemená kačíc na mäso :

Pižmovka veľká

 

Pižmovka veľká

Pižmovka veľká pôvodom z Brazílie sa v Európe udomácnila okolo roku 1560. V európskych krajinách je známa pod rôznymi názvami. Technicky je pižmová člen rodiny husí, pretože sa pasie a žerie trávu rovnako ako husi. Pižmoň sa líši od ostatných plemien nasledujúcimi spôsobmi:

  • Usadí sa a bude sedieť a liahnuť vajcia iných plemien, ako aj svoje vlastné.
  • Lieta a rád sedí na stromoch .
  • Ak už nie je krytý s príslušníkmi vlastného plemena, nebude sa páriť s príslušníkmi iných plemien. Tam, kde je kríženie úspešné, krížený potomok je neplodný a je známy ako „mula“.
  • Na rozdiel od iných plemien, nemá na chvoste zvlnené perie.
  • Skôr „syču“ ako „kvákajú“.
  • Pižmovia sú zlí producenti vajec a kladú vajíčka do pazúrov; to znamená, že môžu naklásť asi 20 vajec a pozastaviť sa pred opätovným znášaním.
  • Ich vajcia sa vyliahnu za 35 dní, zatiaľ čo vajcia iných plemien iba za 28 dní.
  • Jej mäso má nižší obsah tuku ako u iných kačicách.

Fyzické vlastnosti

Hlava – v porovnaní so zvyškom tela je hlava pomerne veľká. Tvár je bez pierok. Na tvári a v hornej časti účesu sú červené karunky.
Telo – na vrchu mierne klenuté, býva obdĺžnikové. Pižmovka veľká chodí pomerne pomaly, s vodorovným vozíkom. U znáškových kačíc má brucho sklon k ochabovaniu.
Nohy – stopky a chodidlá sú oranžové. Stopky sú skôr krátke a silné.
Farba – Z niekoľkých odrôd (napríklad biela, čierna, čierna s bielymi krídlami) je na produkciu mäsa najvhodnejšia biela. Biela pižmová produkuje biele mäso, preferované obchodom, a predstavuje asi 90% farebného typu použitého na komerčnú výrobu.

Aylesburská kačica

 

Aylesburská kačica Najlepšie plemená kačíc na mäso

Chovatelia často tvrdia, že v Austrálii nezostali žiadne čistokrvné kačice Aylesbury a že to, čo sa bežne nazýva Aylesburská kačica , je v skutočnosti Pekinká kačica.Určite patrí medzi Najlepšie plemená kačíc na mäso .

Fyzické vlastnosti

Hlava – veľká, rovná a dlhá. Biely alebo mäsovo sfarbený štítok je dlhý 15–20 cm a je takmer rovný s hornou časťou lebky.
Telo – prsia by mali byť veľmi vystupujúce a telo dlhé, široké a hlboké. Chvost je len mierne zakrivený. Kýlná kosť by mala byť prakticky rovnobežná so zemou a vozík by mal byť vodorovný. Toto plemeno sa pohybuje pomalou chôdzou.
Nohy – dobre nastavené na vyváženie tela. Sú krátke, silné a jasne oranžové.
Farba – Čisté biele operenie by malo byť jasné a lesklé.

Pekingská kačica

 

Pekingská kačica Najlepšie plemená kačíc na mäso

Aj keď sa Pekinska chová na mäso, sú lepšími producentami vajec ako Pižmovka velká a Aylesburská kačica . Toto plemeno pochádza z Číny a je najpopulárnejším plemenom v USA a Veľkej Británii, kde došlo k veľkému genetickému zlepšeniu. Kríženci Pekinskej a Aylesburskej kačky sú tiež najobľúbenejšími komerčnými mäsovými kačkami chovanými v Austrálii. Rovnako ako Aylesburske kačice , aj Pekinské majú zriedka mladé . Je to nervózne plemeno a je potrebné s nimi zaobchádzať opatrne, aby to neovplyvnilo produkciu vajec a rýchlosť priberania. Tiež by vás mohlo zaujímať Top 12 plemien husí pre chov na mäso a vajcia

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

Fyzické vlastnosti

Hlava – veľká, široká a guľatá. Oči sú čiastočne zatienené obočím a sú tmavo modré. Krk je dlhý a hrubý a je nesený dobre v ladnom oblúku s miernym pažerákom v hrdle.
Telo – široké a stredne dlhé, je kratšia ako Aylesburská kačica . Zadok by mal byť nesený tesne nad zemou. Chvost by mal byť dobre rozložený a vysoko nesený. Hrudník je výrazný a vozík je vzpriamený, vzadu sklonený.
Končatiny – majú byť silné a dobre nasadené dozadu, aby umožňovali vzpriamený pohyb tela. Nohy a chodidlá sú jasne oranžové.
Farba – operenie je jednotnej hlbokej krémovej alebo bukárskej farby. Žiarivé žlté farby všeobecne naznačujú žlté mäso, ktoré u konzumentov nie je populárne.

Kačica rouenská

 

Kačica rouenská Najlepšie plemená kačíc na mäso

Rouen, pôvodom z Francúzska, je zo všetkých stolových plemien najmenej obľúbená, pretože je najpomalšie dospievajúca a má tmavú dužinu. Jej najvýraznejšou vlastnosťou je jej nádherná farba a znaky, návrat k kačici divej, z ktorej pochádza. Samica sa farebne líši od samca.Určite ju možno zaradiť medzi najlepšie plemená kačíc na mäso .

Fyzické vlastnosti

Hlava – hlava je mohutná. Účes je dlhý, široký, plochý a jasne zeleno-žltý, s čiernou fazuľou na vrchu. Krk je mierne zakrivený.
Telo – telo je štvorcové, dlhé a široké, s veľmi hlbokým hrudníkom. Vozík je vodorovný, s kýlom rovnobežným so zemou a tesne nad ním.
Nohy – tehlovočervené nohy sú stredne dlhé a sú dobre nastavené na vyváženie tela.
Farba – Hlava a horný krk kačice sú sýtooranžovo zelené s bielym krúžkom, ktorý rozdeľuje farby krku a pŕs. Prsník je bohatý bordó. Efekt ceruzky vytvára sivé perie na spodnej časti a bokoch; chrbát a chvost je sýto zeleno-čierny. Hlava a krk kačice je bohato hnedý; zvyšok operenia je podobnej farby s čiernou alebo zeleno-čiernou ceruzkou.

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button