Najlepšie odrody zemiakov – 11 silných odrôd
Najlepšie odrody zemiakov – 11 silných odrôd. Skromné zemiaky. Smažené, roztlačené, pečené, zapekané alebo (moje obľúbené) varené a podávané s kúskom masla, zemiaky sú základom špajze a dokonalým pohodlným jedlom.
Niektorí záhradkári si možno kladú otázku, či pestovanie tejto lacnej a bohatej plodiny stojí za námahu, priestor, čas a energiu. Je však pravda, že pestovanie vlastných zemiakov je spojené s určitými problémami, ale nie je nič lepšie ako čerstvo zozbierané zemiaky.
Navyše existuje množstvo odrôd, s ktorými môžete experimentovať a ktoré majú rôzne chute, štruktúru a vlastnosti a pri varení sa správajú odlišne.
Obsah článku:
Najlepšie odrody zemiakov – 11 silných odrôd
Najlepšie odrody zemiakov sú Daisy Gold, Kennebec, Red Gold, Červený Pontiac, Rio Grande Russet, Magic Molly, Masquerade, Princess Laratte, Purple Majesty, Swedish Peanut Fingerling a Yukon Gold. Prečítajte si o nich.
Či už neviete, kde začať, alebo ste už takmer zúžili svoj konečný výber chutných odrôd, pozrite si tento prehľad tých najjedinečnejších, najchutnejších a vizuálne najpríťažlivejších odrôd zemiakov, ktoré môžete pestovať na vlastnej záhrade, a pozrite si naše obľúbené návrhy.
Čo treba vedieť pred pestovaním
Pri výbere druhu alebo druhov zemiakov ktoré budete pestovať vo vlastnej záhrade, si treba uvedomiť niekoľko vecí:
Po prvé, premyslite si, čo chcete so svojou úrodou robiť. Chcete napríklad pripraviť úžasnú nadýchanú kašu, najchrumkavejšie zapekané zemiaky alebo dokonalé vyprážané hranolky?
Možno to znie ako hlúposť – veď zemiak je predsa len zemiak? V skutočnosti má však každá odroda svoje jedinečné vlastnosti a charakteristiky, vďaka ktorým sa niektoré hodia na určité použitie lepšie ako iné.
Rôzne odrody totiž obsahujú rôzne množstvo škrobu a tiež rôzne množstvo cukru. Práve množstvo škrobu rozhoduje o tom, či je zemiak múčnatý alebo nadýchaný a pri varení sa rozpadá, alebo zostáva neporušený s pevnou, vlhkou a voskovou štruktúrou.
Najlepšie odrody zemiakov na uskladnenie
Najlepšie odrody zemiakov na uskladnenie. Medzi najlepšie odrody zemiakov vhodné na zimné uskladnenie patrí odroda ‚Soraya‚, ktorá je poloskorá a vyznačuje sa sýto tmavo žltou dužinou a vysokým výnosom. Ďalšími odrodami sú ‚Marena‚, ‚Kuras‚ alebo ‚Sibu‚, ktoré sú neskoré odrody a sú určené na uskladnenie po zbere od polovice septembra.
Škrob v zemiakoch
Čím vyšší je obsah škrobu, tým viac sa zemiak pri varení rozpadá. Zemiaky s vysokým obsahom škrobu sú preto úplne ideálne na pečenie a roztláčanie, prípadne na prípravu hranolčekov.
Na druhej strane, druhy s nízkym obsahom škrobu sú voskovité a pri varení dobre držia pohromade, takže sú ideálne na použitie do polievok, dusených pokrmov a šalátov.
Skoré a neskoré odrody zemiakov
Ďalším tipom pri výbere odrôd je mať na pamäti, že odrody sa voľne delia do troch rôznych skupín podľa počtu dní, za ktoré dosiahnu zrelosť: skoré, stredné alebo neskoré.
Niekedy sa môžete stretnúť aj s označením prvosienka, druhoosienka a hlavná odroda, pričom niektoré druhy preklenujú aj dve kategórie, napríklad odroda strednej až neskorej sezóny.
Nie je prekvapením, že skoré odrody dozrievajú najskôr. Potrebujú približne 75 až 90 dní pod zemou, niekedy aj menej.
Skoré rastliny zaberajú v záhrade menej miesta ako iné odrody a sú menej náchylné na škvrnitosť zemiakov, pretože sa zvyčajne zbierajú skôr, ako sa choroba stihne prejaviť.
Nasledujú stredne skoré typy, ktoré dozrievajú približne 95 až 110 dní. Zvyčajne sú pripravené na zber približne v polovici leta.
Neskoré odrody zvyčajne dozrievajú 120 – 135 dní, pričom niektoré druhy potrebujú až 160 dní na dosiahnutie zrelosti.
Veľkosť odrôd zemiakov
Ďalším rozdielom medzi týmito odrodami je ich veľkosť – skoré zemiaky sú vo všeobecnosti menšie ako hlavné alebo neskoré druhy. Nie je to však vždy tak, pretože hľuznaté typy vo všeobecnosti patria do kategórie neskorých zemiakov. Ako sa sadia zemiaky Výsadba, pestovanie a zber zemiakov Zemiaky označované ako „nové“ v skutočnosti nemajú svoj vlastný typ, ale skôr sa zbierajú skoro, keď sú malé.
11 najlepších odrôd zemiakov na domáce pestovanie
Či už túžite po zemiakoch s voskovitou žltou šupkou, červených s tenkou šupkou alebo po niečom bielom či modrom, máme pre vás najlepší výber, ktorý si určite zamilujete! Je čas pozrieť si náš prehľad…
1. Daisy Gold – Najlepšie odrody zemiakov
‚Daisy Gold‘ je exkluzívna odroda zemiakov a je to dokonalá všestranná odroda so šupinatou a vlhkou dužinou, ktorá je ideálna na varenie, pečenie aj kašu.
Tento veselý zemiak žltej farby je rovnako krásny, ako aj vitálny a odolný voči vírusom, pričom z jedného balenia 10 minihľúz s 3 – 5 očkami na každej sa získa 50 – 80 kg zemiakov. Je tiež odolný voči háďatkám.
Odroda je pripravená na zber zhruba v polovici sezóny a hľuzy dozrievajú 80 dní po výsadbe.
2. Kennebec
Odroda „Kennebec“ je veľmi obľúbená univerzálna zemiaková odroda.
Vďaka hladkej, tenkej šupke a krémovej štruktúre je na tejto zemiakovej šupke obzvlášť skvelé to, že si pri varení zachováva svoj tvar – je ideálna na použitie do šalátov, kari, polievok a dusených pokrmov – a zároveň obsahuje dostatok škrobu na to, aby sa dala bez problémov roztlačiť alebo vyprážať.
Najlepšie odrody zemiakov. Ak pestujete túto odrodu, môžete očakávať, že budete jesť veľa zemiakov, pretože poskytuje vysoké výnosy. A čo je ešte lepšie, táto zemiaková odroda sa dobre skladuje, čo znamená, že si na nej môžete pochutnávať aj mnoho mesiacov po tom, ako rastliny skončia svoju produkciu.
Ide o skorú odrodu pre hlavnú plodinu, ktorá je pripravená na zber za 80 dní. Je odolná voči neskorej plesni, čiernej nohe a zemiakovým vírusom A a Y.
3. Red Gold – Červené zlato – Najlepšie odrody zemiakov
Red Gold“ ponúka lahodnú orechovú chuť, ktorá sa nepodobá žiadnej inej zemiakovej kaši, ktorú nájdete v obchode s potravinami. Vďaka žltej dužine a malinovo červeným očkám je tento zemiak aj veľmi pekný.
Pochádza z lesov v severnej Európe a je to univerzálna odroda strednej sezóny, ktorá sa dá kašovať, pražiť, piecť alebo smažiť. Zemiaky dozrievajú za 90 dní. Majte na pamäti, že sú najvhodnejšie na krátkodobé skladovanie.
4. Červený Pontiac – Red Pontiac
Ďalší víťaz v kategórii univerzálnych odrôd, táto skorá červená odroda má navyše výhodu, že má obzvlášť tenkú šupku, čo z nej robí veľmi atraktívnu voľbu, či už sa zberá v štádiu novošľachtenca alebo sa pestuje do zrelosti.
Červená Pontiac má dužinu s voskovou štruktúrou a je ideálna na pečenie, varenie, roztláčanie, praženie alebo najmä na použitie do šalátov. Tento druh nie je vhodný na vyprážanie. Rastliny sú známe tým, že dobre znášajú sucho. Hľuzy ‚Red Pontiac‘ dozrievajú za 80 dní.
5. Rio Grande Russet – Najlepšie odrody zemiakov
Toto je jeden z typov, ktorý si môžete vychutnať bez pocitu viny! Pokiaľ budete jesť šupky, tento zemiak je plný antioxidantov, čo z neho robí vysoko výživnú odrodu. Russety majú múčnatú, nadýchanú štruktúru s aromatickými šupkami.
Navyše je odroda vysoko výnosná, čo znamená, že pri zbere úrody jej bude určite viac než dosť. Vďaka nízkemu obsahu škrobu je ideálna na šaláty, krájanie a prípravu hranolčekov.
Šľachtenica „Rio Grande“, ktorá v čase zrelosti dosahuje dĺžku 4 – 5 cm, má hrdzavohnedú šupku a bielu dužinu a je hotová už za 59 – 65 dní.
6. Magic Molly
‚Magic Molly‘ je očarujúca odroda, ktorá vás určite očarí. Tento typ má rovnako bohatú farbu ako chuť, je sýto fialový zvnútra aj zvonku. A túto krásnu farbu si zachová aj pri varení. Pripravte sa na kulinárske kúzla s touto žiarivou odrodou! Vypadávanie vlasov u mužov
Ožíva v kombinácii s teplými, drevitými a dymovými akcentmi, takže je úplne ideálna na grilovanie na rošte. Na jej kúzlo si budete musieť počkať o niečo dlhšie, pretože odroda potrebuje 95 až 100 dní na dosiahnutie plnej zrelosti.
7. Masquerade – Najlepšie odrody zemiakov
Masquerade je ako „jedlé umenie“.
Tento jedinečný dvojfarebný typ je naozaj pozoruhodný. So šupkou, ktorá je mramorovaná žiarivou fialovou a bielou farbou, je „Masquerade“ naozaj niečo, čo musíte vidieť, aby ste uverili.
Táto odroda s nízkym obsahom škrobu má vlhkú, bielu dužinu, ktorá je ideálna na pečenie, maškrtenie a praženie, a trvá len 63 dní, kým dosiahne plnú zrelosť.
8. Princess Laratte
Ide o veľmi obľúbenú odrodu vo Francúzsku, a to až do takej miery, že túto francúzsku odrodu opisujú ako „kulinársku superhviezdu európskej vysokej kuchyne“. Najlepšie odrody zemiakov.
Prečo je teda táto odroda taká obľúbená u Francúzov, ktorí majú radi jedlo? Nuž, jej chuť je jemne sladká a mierne oriešková, takmer ako zmes gaštanov, lieskových orechov a mandlí.
Táto odroda dozrieva pomaly, za 90 až 110 dní, ale určite sa oplatí počkať.
9. Purple Majesty – Najlepšie odrody zemiakov
Ako človek, ktorý vyrastal a poznal len bledé, žlté zemiaky, ma fialové zemiaky niečím neodolateľne očarili. A stavím sa, že deti a hostia, ktorí s vami budú stolovať, to budú cítiť rovnako!
Tieto fialové, sladké, maslové zemiaky s vínovo tmavou šupkou a šťavnatou fialovou dužinou dodajú vášmu tanieru zaujímavú farbu a sú ideálne na vyprážanie.
Odrode ‚Purple Majesty‘ sa darí na plnom slnku, dozrieva 85 dní a produkuje 3 – 4 cm dlhé zemiaky.
10. Swedish Peanut Fingerling
Tento dedičný typ podzemnice má voskovitú, pevnú žltú dužinu a bohatú chuť. Zemiak je vynikajúci na vyprážanie alebo praženie a hodí sa aj do šalátov. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči chrastavitosti.
Swedish Peanut Fingerling“ je neskorá odroda. Rastliny dozrievajú za 90 dní.
11. Yukon Gold
S touto mimoriadne obľúbenou zlatožltou odrodou určite trafíte do čierneho.
Je to hybridná odroda, ktorá bola vyvinutá v 60. rokoch 20. storočia v Kanade,a rýchlo sa stala obľúbenou vďaka tomu, že ponúka to najlepšie zo všetkých svetov – je dostatočne voskovitá, aby vydržala varenie, ale dostatočne nadýchaná, aby sa z nej dala pripraviť úžasná kaša.
Napriek tomu je podľa môjho názoru najlepším spôsobom prípravy „Yukon Gold“ jednoznačne pečenie v rúre.
Keď sa pečie, vytvára impozantnú kombináciu praskajúcej chrumkavosti na povrchu a krémovej, maslovej dobroty vo vnútri. Najlepšie odrody zemiakov.
Odroda ‚Yukon Gold‘ je skorá, je hotová už za 65 dní a vyžaduje si plné slnko. Tento druh je známy svojou odolnosťou voči chorobám, vrátane odolnosti voči chrastavitosti.