UŽITKOVÉ RASTLINYÚžitkové rastliny

Ako skladovať mrkvu, aby zostala čerstvá

Ako skladovať mrkvu, aby zostala čerstvá. Mrkva je neuveriteľne prispôsobivá zelenina. Je kľúčovou súčasťou polievok, pečených jedál, šalátov a dezertov a môžete ju jesť aj surovú ako desiatu. Ak však mrkvu neskladujete správne, premrháte veľkú časť jej potenciálu. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako najlepšie skladovať celú mrkvu, olúpanú mrkvu a nakrájanú mrkvu, ako zistiť, kedy je mrkva zlá, a ako pripraviť mrkvu do mrazničky.

 

Ako skladovať mrkvu

 

Ako skladovať mrkvu

Všetky mrkvy by sa mali skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke bez ohľadu na to, či sú celé, ošúpané, neolúpané alebo nakrájané:

Ako skladovať celú mrkvu

 

Ako skladovať celú mrkvu

Celá, nelúpaná mrkva je menej náchylná na stratu vlhkosti ako lúpaná alebo baby mrkva. Dokonca aj predchádzajúce opláchnutie celej nelúpanej mrkvy môže spôsobiť jej skoré pokazenie.

 

  • Neumývajte mrkvu, kým ju neplánujete použiť. Prebytočná voda môže urýchliť proces kazenia.
  • Ak plánujete mrkvu použiť, pokrčte alebo odstrihnite zelené časti mrkvy a vyhoďte ich alebo uložte do samostatnej nádoby. Bez ohľadu na to, či ich použijete alebo nie, mrkvová zelenina vysáva vlhkosť z koreňov (časť, ktorú jeme) a spôsobuje vädnutie.
  • Mrkvu zabaľte do papierovej utierky a uložte do vzduchotesnej nádoby. Aby sa mrkva nepokazila, uchovávajte ju v najchladnejšej časti chladničky a oddelene od ovocia, ktoré produkuje etylénový plyn, ako sú napríklad jablká.

Ako skladovať ošúpanú mrkvu

 

Ako skladovať ošúpanú mrkvu

Ručne lúpaná mrkva a baby mrkva majú vyššie riziko vyschnutia, keď sa odstráni ich ochranná vonkajšia vrstva. Pri skladovaní olúpanej mrkvy musíte zabezpečiť vlhkosť, aby ste zabránili jej praskaniu, zbeľaveniu a vysychaniu. Pri použití tejto metódy vydrží olúpaná mrkva až 3 týždne. červená kapusta

 

Mrkvu umyte studenou vodou.

 

Mrkvu umyte studenou vodou.

 

  • Do misky alebo vzduchotesnej nádoby nalejte studenú vodu. Do nádoby pridajte mrkvu a uistite sa, že je úplne pokrytá vodou.
  • Ak mrkvu neplánujete zjesť v priebehu niekoľkých dní, budete musieť vodu pravidelne vymieňať, aby ste zabránili rastu baktérií. Každých 4 – 5 dní mrkvu opláchnite a vodu vymeňte.
  • Tesne pred konzumáciou mrkvu opäť opláchnite, aby ste odstránili prípadný rast baktérií.

Ako skladovať nakrájanú mrkvu

 

Ako skladovať nakrájanú mrkvu

 

  • Papierovú utierku namočte do studenej vody a omotajte ju okolo mrkvy.
  • Zabalenú mrkvu vložte do vzduchotesnej nádoby a umiestnite ju do chladnejšej časti chladničky, napríklad do zásuvky s chrumkavými potravinami alebo do mrazničky.
  • Spotrebujte do 3 týždňov.

 

Ako dlho vydrží mrkva?

 

Ako dlho vydrží mrkva?

Životnosť mrkvy závisí od toho, ako je skladovaná a v akej forme. Pri správnom skladovaní vydrží surová, nelúpaná mrkva v chladničke 3 až 4 týždne, zatiaľ čo lúpaná alebo krájaná mrkva vydrží 2 až 3 týždne. Varená mrkva vydrží 3 až 5 dní pri správnom skladovaní v chladničke.

 

Ako zistiť, či je mrkva zlá

 

Ako zistiť, či je mrkva zlá

Mrkva, ktorá sa pokazila alebo znehodnotila, má zvyčajne zápach, slizkú štruktúru alebo tmavé sfarbenie. Môže byť tiež zvädnutá alebo mäkká. Ak na mrkve vidíte rastúcu pleseň, vyhoďte ju. Biela červeň, ktorá sa vytvára na mrkve, signalizuje, že vaša mrkva vysychá. Mrkvu s bielym rumencom môžete stále jesť, ale najprv ju opláchnite, aby sa jej vrátila vlhkosť. . Ako najlepšie uskladniť mrkvu.

Ako zamraziť mrkvu

 

Ako zamraziť mrkvu

Ak máte naozaj nadbytok mrkvy, ale nechcete, aby sa vyhodila, najlepšou možnosťou je mrkvu zamraziť. Najprv musíte mrkvu blanšírovať, aby ste zachovali jej živiny a chuť.

Ako blanšírovať mrkvu

 

Ako blanšírovať mrkvu

 

  • Odrežte vrcholky mrkvy. Umyte a ošúpte mrkvu vo vlažnej vode.
  • Mrkvu nakrájajte alebo pokrájajte tak, ako ju plánujete konzumovať.
  • V hrnci zvarte vodu. Kým čakáte, kým voda zovrie, naplňte misku ľadovou vodou a vyložte plech na pečenie pergamenovým papierom.
  • Do vriacej vody pridajte mrkvu a blanšírujte ju 3 až 5 minút. Plátky mrkvy budú trvať len niekoľko minút, zatiaľ čo celá mrkva bude potrebovať asi 5 minút.
  • Pomocou dierkovanej lyžice vyberte mrkvu z hrnca a vložte ju do ľadovej vody. Chlaďte presne rovnaký čas, ako ste ju blanšírovali. Misku vyprázdnite a mrkvu položte na podnos vystlaný pergamenom.
  • Mrkvu osušte. Tácku presuňte do mrazničky, kým mrkva nezmrzne.
  • Vyberte podnos z mrazničky a presuňte mrkvu do vrecka so zipsom. Vytlačte vzduch, označte vrecko a uložte ho do mrazničky. Uchovávajte ju až rok.

 

Ako rozmraziť mrkvu – ako najlepšie uskladniť mrkvu

 

Ako rozmraziť mrkvu - ako najlepšie uskladniť mrkvu

Tak ako pri inej mrazenej zelenine, ani mrazenú mrkvu nemusíte rozmrazovať a v skutočnosti je jednoduchšie, ak ju uvaríte zo zmrazenej. Ak ju však naozaj chcete rozmraziť, existuje niekoľko metód:

  • V chladničke – Vyberte mrkvu z mrazničky a premiestnite ju do chladničky. Cez noc sa rozmrazí.
  • V studenej vode – Pre rýchlejšie rozmrazenie ponorte vrecko so zmrazenou mrkvou do misky so studenou vodou. Vodu vymieňajte každých 30 minút, kým sa nerozmrazí. Uvarenú mrkvu nenechávajte pri teplote nad 40 °C dlhšie ako dve hodiny; zvyšuje sa tak pravdepodobnosť, že sa vaša mrkva zmení na živnú pôdu pre baktérie. Ak ju ešte nechcete použiť, vložte ju do chladničky.

 

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button