ZdravieZDRAVIE A STRAVOVANIE

Čo jesť pred kolonoskopiou a čomu sa vyhnúť

Čo jesť pred kolonoskopiou a čomu sa vyhnúť . Kolonoskopia je zákrok, ktorý sa vykonáva na odhalenie akýchkoľvek abnormalít v hrubom čreve, ako je rakovina hrubého čreva alebo polypy, ktoré sa môžu vyvinúť do rakoviny.

 

Čo jesť pred kolonoskopiou

 

Čo jesť pred kolonoskopiou

 

Pred kolonoskopiou musí človek dodržiavať obmedzenú diétu, aby bolo jeho hrubé črevo prázdne. Počas prvých hodín po kolonoskopii sa tiež neodporúča nič jesť a ľudia by sa mali riadiť aj pokynmi lekára, čo môžu jesť počas niekoľkých nasledujúcich dní. Je dôležité, aby človek jedol jedlo, ktoré poskytne tráviacemu systému čas, aby začal opäť normálne fungovať.

 

Potraviny, ktoré môžete jesť

 

Aby sa uľahčilo opätovné fungovanie tráviaceho traktu a aby sa predišlo podráždeniu tráviaceho systému, lekári odporúčajú, aby ľudia po kolonoskopii jedli mäkké, ľahko stráviteľné potraviny.

 

Jednou z priorít po kolonoskopii je rehydratácia. Ľudia to môžu urobiť pitím vody alebo iných nápojov a konzumáciou potravín na báze tekutín, ako je napríklad polievka alebo jablkové pyré.

 

Po kolonoskopii vám lekár pravdepodobne odporučí nasledujúce opatrenia:

 

1. Vodu

 

Voda je nevyhnutná na to, aby ľuďom pomohla rehydratovať sa. Niektorí ľudia môžu zistiť, že po kolonoskopii potrebujú viac tekutín ako zvyčajne.

 

2. Nápoje s elektrolytmi

 

Pri dehydratácii je dôležité nahradiť elektrolyty. Na pomoc pri obnove elektrolytov môžu ľudia uprednostniť športový nápoj. Mnohé športové nápoje obsahujú elektrolyty.

 

3. Zeleninová alebo ovocná šťava

 

Existuje široká škála zeleninových, ovocných a kombinovaných nápojov, z ktorých si ľudia môžu vybrať. Tieto šťavy obsahujú aj elektrolyty a ďalšie živiny.

 

4. Bylinkový čaj

 

Bylinný čaj často obsahuje zložky, ktoré môžu upokojiť tráviaci trakt.

 

5. Nanuky – Čo jesť pred kolonoskopiou

 

Nanuky obsahujú veľa cukru a tekutiny.

6. Krekry

 

Slané a grahamové krekry sú ľahko stráviteľné. Oboje sú po kolonoskopii dobrou voľbou.

 

7. Hladké orechové maslo

 

Orechové maslá sú zvyčajne ľahko stráviteľné. Ľudia by sa mali vyhýbať hrubým druhom a vyberať si hladké druhy.

 

8. Zemiaková kaša

 

Zemiaková kaša je mäkká potravina, ktorá je dobrou voľbou jedla po kolonoskopii.

 

9. Biela ryba

 

Biela ryba je zvyčajne mäkká, čo z nej robí dobrú voľbu po kolonoskopii. Najlepšie je vyhnúť sa kostnatým alebo mastným rybám.

 

10. Jablkové pyré

 

Jablkové pyré obsahuje vlákninu, ktorá je ľahko stráviteľná a nedráždi tráviaci trakt. Obsahuje tiež cukry a sacharidy, ktoré pomôžu obnoviť hladinu energie. Jablkové pyré obsahuje aj pektín, ktorý môže pomôcť predchádzať hnačke.

 

11. Polievka Čo jesť pred kolonoskopiou

 

Kuracie a iné jemné polievky sú dobrou voľbou. Ľudia by sa mali vyhýbať koreneným polievkam alebo polievkam obsahujúcim jačmeň.

 

12. Želatína alebo puding

 

Želatína aj puding sú odporúčanými potravinami po kolonoskopii. Čo jesť pred kolonoskopiou.

 

13. Miešané vajcia – Čo jesť pred kolonoskopiou

 

Miešané vajcia sú mäkké a zároveň sú dobrým zdrojom bielkovín. Ľudia by sa mali vyhnúť pridávaniu mlieka, korenia alebo syra do vajec, aby nedošlo k podráždeniu tráviaceho traktu.

 

14. Konzervované alebo zaváraninové ovocie

 

Ovocie, ako sú broskyne alebo ananás, sú dobré mäkké potraviny. Konzervované alebo konzervované ovocie je často olúpané, čo je ideálne, pretože ľudia by sa mali vyhýbať šupke ovocia. Účesy pre riedke vlasy.

 

15. Biely toast alebo chlieb Čo jesť pred kolonoskopiou

 

Podobne ako krekery, aj biely chlieb je veľmi nevýrazná potravina, ktorú je dobré konzumovať niekoľko dní po kolonoskopii.

 

16. Varená zelenina – Čo jesť pred kolonoskopiou

 

Dobre dusená, pečená alebo dusená zelenina, ktorá je uvarená do mäkka, je dobrou voľbou po kolonoskopii.

 

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť 

 

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť 

 

Hoci kolonoskopický zákrok netrvá veľmi dlho, hrubé črevo potrebuje čas na zotavenie zo samotného zákroku a prípravy naň.

 

Takisto je dobré vyhýbať sa ťažkým, mastným jedlám, pretože môžu spôsobiť nevoľnosť a zvracanie po anestézii.

 

Ak sa uskutočnil aj iný zákrok, napríklad odstránenie polypu, lekár môže odporučiť ďalšie obmedzenia v jedle. Medzi ne patria potraviny obsahujúce malé semienka, jadrá a orechy, pretože tieto malé, tvrdé častice sa môžu zachytiť v hojiacej sa rane a spôsobiť infekciu.

 

Počas kolonoskopie sa do hrubého čreva vháňa plyn, aby sa otvorilo a umožnila sa lepšia viditeľnosť počas kolonoskopie.

 

Z tohto dôvodu sa osoba môže rozhodnúť vyhýbať sa potravinám, ktoré spôsobujú ďalšie plyny, napríklad fazuli alebo sýteným nápojom.

 

Po kolonoskopii sa vyhýbajte nasledujúcim potravinám:

 

  • korenené alebo dobre ochutené jedlá
  • celé alebo nasekané orechy
  • alkoholu
  • popcorn
  • kokos
  • vyprážané potraviny, ako sú kuracie prsty a hranolky
  • kukurica
  • surová alebo nedostatočne tepelne upravená zelenina
  • hnedá ryža
  • strukoviny
  • chrumkavé orechové maslá
  • celozrnný chlieb a pečivo
  • tvrdé bielkoviny, ako napríklad steak
  • ovocie so šupkou, napríklad jablká
  • korenie

 

Tipy pre zdravie hrubého čreva – Čo jesť pred kolonoskopiou

 

Tipy pre zdravie hrubého čreva - Čo jesť pred kolonoskopiou

 

Hrubé črevo je dôležitou súčasťou tráviaceho traktu. Ľudia od 50 rokov by mali absolvovať kolonoskopické vyšetrenie približne každých 10 rokov, aby sa uistili, že nemajú žiadne problémy. Niektorí ľudia môžu vyžadovať ďalšie vyšetrenia.

 

Rakovina hrubého čreva je zriedkavo dedičná a v mnohých prípadoch jej človek môže predísť tým, že:

 

  • zdravým životným štýlom
  • udržiavaním nízkeho skóre BMI
  • konzumáciou zdravých potravín

 

Podľa výskumu k tomu, či sa u človeka vyvinie rakovina hrubého čreva, prispievajú nasledujúce faktory:

 

 

Ľudia by sa mali vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú:

 

  • vysoký obsah nasýtených tukov
  • veľké množstvo cukru
  • červené mäso
  • spracované mäso

Ľudia by si mali namiesto toho vybrať zdravý životný štýl. Fajčenie tabaku a nadmerné pitie alkoholu môžu prispieť k vzniku rakoviny hrubého čreva.

 

Cvičenie je dôležitou súčasťou celkového zdravia a môže mať významný vplyv na zníženie rizika rakoviny hrubého čreva.

 

Ľudia by mali tiež jesť stravu bohatú na:

 

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button