DOBRÉ RADY K VARENIURecepty

Najlepšie cesto na pizzu recept

Najlepšie cesto na pizzu recept. Toto je najjednoduchší a najlepší recept na cesto na pizzu. Toto cesto na pizzu, ktoré obsahuje len 6 ingrediencií a nepotrebuje žiadnu fantastickú múku (priložil som návod na použitie univerzálnej alebo chlebovej múky), si vyžaduje len jednu misu (žiadny mixér, hoci ak chcete, môžete ho použiť), asi 3 sekundy hnetenia a len 30 minút kysnutia.

 

Najlepšie cesto na pizzu recept

 

Najlepšie cesto na pizzu recept

 

Ak sa vám nechce pracovať s droždím alebo si doma pripravovať vlastné cesto na pizzu, každým krokom tohto procesu vás prevediem vo videu hneď pod receptom. Máte to mať!

Je to trochu hlúpe, ako veľmi sa teším, že sa s vami dnes môžem podeliť o tento recept. Je to cesto na pizzu, nie je práve očarujúce ani sexy a úprimne povedané, bolo dosť nudné ho fotiť (ako spraviť, aby guľa cesta vyzerala na fotkách zábavne a príťažlivo, povedzte mi, prosím!)

 

Ale ako človek, ktorý bojoval s pečením aj tých najjednoduchších receptov s droždím, zdokonalenie tohto pizzového cesta bolo pre mňa rozhodne triumfom a naozaj rada oznamujem, že sa nie je čoho báť! Pečenie s droždím nie je až také strašidelné alebo ťažké a aj vy si môžete doma pripraviť super jednoduchú pizzovú kôrku za pár minút, bez potreby použitia fantastických ingrediencií.

 

Tento recept na pizzové cesto som zachovala čo najjednoduchší a najprístupnejší. Je pripravené z hladkej múky (a poznámok, ako túto múku nahradiť, ak by ste chceli mať fantáziu 😉), nie je potrebný stojanový mixér a vyžaduje sa len minimálne množstvo hnetenia. Čo na obed cez týždeň

 

Nižšie som sa pokúsila zodpovedať niekoľko najčastejších otázok o výrobe vlastného cesta na pizzu. Poďme na to.

 

Aká je najlepšia múka na prípravu domáceho cesta na pizzu?

 

Aká je najlepšia múka na prípravu domáceho cesta na pizzu

Mnohí odborníci na výrobu pizze budú pravdepodobne tvrdiť, že na výrobu domácej pizze je najlepšia chlebová múka. Ja však mám v špajzi len zriedkakedy exotickejšiu múku ako univerzálnu, takže keď som pracoval na tomto recepte, v prvom rade som sa uistil, že sa mi s obyčajnou starou univerzálnou múkou pracuje perfektne.

 

Tento recept som vyskúšala (opakovane, minulý týždeň sme zjedli veľa pizze) s chlebovou múkou a aj tak funguje veľmi dobre. Najväčší rozdiel vidím v tom, že pri použití chlebovej múky je cesto na pizzu chrumkavejšie, zatiaľ čo pri použití hladkej múky je mäkšie.

 

Môžem si cesto na pizzu ochutiť?

 

Môžem si cesto na pizzu ochutiť

Samotné cesto na pizzu je samozrejme dôležité ako základ pre vašu obľúbenú pizzu, ale je aj akési… nevýrazné. Šokujúce je, že niečo, čo je vyrobené primárne z múky a vody, nie je pre chuťové poháriky príliš vzrušujúce a väčšina chuti bude pochádzať z akejkoľvek prílohy, ktorú pridáte.

 

Zvyčajne sa však snažím svoju kôrku trochu okoreniť tým, že do cesta pred pridaním oleja a vody pridám štipku cesnakového prášku (zvyčajne asi ¼ čajovej lyžičky) a niekedy sušené lístky bazalky (sušené oregano by vám tiež mohlo vyhovovať, ale ja oregano absolútne neznášam).

 

Ako natiahnuť cesto na pizzu?

 

Ako natiahnuť cesto na pizzu

Môžete použiť valček alebo ruky. Ak ste obzvlášť zruční, môžete ho vyhodiť do vzduchu a roztočiť cesto ako taliansky umelec s pizzou, ale rozhodne mi chýba schopnosť povedať vám, ako to urobiť.

 

Ja radšej používam valček a cesto vyvaľkám do tvaru kruhu (alebo skôr améby, pretože za nič na svete neviem vyvaľkať dokonalý kruh). Prípadne môžete cesto vyrovnať a roztiahnuť rukami, kým nedosiahne požadovanú šírku.

 

Potom rukami stlačte okraje, aby sa vytvorila kôrka, alebo ich preložte (ja svoje vždy preložím, pretože tak získam hrubšiu kôrku, ktorú milujem), celý povrch pizze hojne potrite olivovým olejom a potom vidličkou urobte v strede cesta dierky, aby sa počas pečenia netvorili bubliny.

 

 

Ako pripraviť domácu pizzu?

 

Ako pripraviť domácu pizzu

Tento recept na cesto na pizzu môžete použiť na prípravu vlastnej domácej pizze s ľubovoľnými prílohami (ja milujem pizzu Margherita a dokonca som pripravila aj verziu s kuracím mäsom na grile, pričom som použila kuracie mäso na grile).

 

V recepte som uviedol pokyny. Ale po príprave cesta na pizzu stačí pridať obľúbené prílohy a piecť v rúre s teplotou 220 C približne 15 minút (ak pridáte veľa príloh, možno budete potrebovať viac času). Uistite sa, že ste rúru nechali poriadne predhriať a podľa možnosti použite teplomer. Mojej rúre chvíľu trvá, kým dosiahne túto teplotu a zvyčajne mi „povie“. Je hotová, keď sa k nej ani nepribližuje.

 

Dobre, už vás nebaví počúvať o mojom milovanom recepte na pizzové cesto? V prípade, že sa ho nemôžete nabažiť, som vám nižšie ponúkla aj video, ktoré si môžete pozrieť, aby ste presne videli, ako má vaše cesto vyzerať v každom kroku.

 

Ako pripraviť domáce cesto na pizzu

 

Ako pripraviť domáce cesto na pizzu

 

Najlepší recept na cesto na pizzu
Ako si pripraviť NAJLEPŠIE cesto na pizzu

Priebeh: 1: Hlavné jedloKuchyňa: Čas prípravy: 15 minútČas varenia: 15 minútČas kysnutia: 30 minútCelkový čas: 1 hodina Porcie: 1 hod: Kalórie: 12 porcií (na jednu 10-12″ pizzu) Autor: M: Sam Merritt

prísady

  • 2-2 ⅓ šálky univerzálnej múky ALEBO chlebovej múky¹ rozdelené (250-295 g)
  • 1 balíček instantného droždia² (2 ¼ čajovej lyžičky)
  • 1 ½ čajovej lyžičky cukru
  • ¾ čajovej lyžičky soli
  • ⅛-¼ čajovej lyžičky cesnakového prášku a/alebo sušených bazalkových listov voliteľne
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja + ďalšie
  • ¾ šálky teplej vody³ (175 ml)
  • Hríbová polievka recept Najlepšia polievka

 

Pokyny

 

  1. Vo veľkej miske zmiešajte 1 šálku (125 g) múky, instantné droždie, cukor a soľ. Ak chcete, v tejto fáze pridajte aj cesnakový prášok a sušenú bazalku.
  2. Pridajte olivový olej a teplú vodu a drevenou lyžicou veľmi dobre premiešajte.
  3. Postupne pridajte ďalšiu 1 šálku (125 g) múky. Podľa potreby pridajte ďalšiu múku (zistil som, že niekedy potrebujem až ⅓ šálky navyše) a miešajte, kým sa cesto nesformuje do súdržnej, pružnej gule a nezačne sa odlepovať od stien misy (vizuálnu nápovedu nájdete vo videu nad receptom). Cesto bude stále mierne lepkavé, ale malo by sa dať zvládnuť rukami.
  4. Samostatnú, veľkú a čistú misu bohato pokvapkajte olivovým olejom a pomocou štetca na pečivo potrite boky misy.
  5. Ruky si zľahka poprášte múkou, cesto na pizzu vytvarujte do okrúhlej gule a preneste ho do misy vymastenej olivovým olejom. Rukami cesto na pizzu rozvaľkajte po vnútornej strane misy. Kým sa nepotiahne olivovým olejom, potom misu pevne zakryte fóliou a umiestnite ju na teplé miesto.
  6. Cesto nechajte kysnúť 30 minút alebo kým nezdvojnásobí svoju veľkosť. Ak máte v úmysle z tohto cesta upiecť pizzu, odporúčam vám v tejto chvíli predhriať rúru na teplotu 215 C. Aby dosiahlo teplotu, keď bude pizza pripravená na pečenie.
  7. Keď cesto vykysne, rukami ho jemne vyklopte, preneste na mierne pomúčenú plochu a krátko prehnette, kým nebude hladké (asi 3 – 5-krát).
  8. Pomocou rúk alebo valčeka vypracujte cesto do tvaru 12-palcového kruhu.
  9. Cesto preneste na plech na pizzu vyložený pergamenovým papierom a okraje buď zoštipnite. Alebo preložte, aby vznikla kôrka.
  10. Vrch pizze pokvapkajte ďalším olivovým olejom (asi polievková lyžica). Pomocou štetca na pečivo potrite celý povrch pizze (vrátane kôrky) olivovým olejom.
  11. Vidličkou urobte dierky po celom strede pizze. Aby sa cesto v rúre nevytvorili bubliny.
  12. Pridajte požadovanú posýpku (odkaz na môj obľúbený recept na 5-minútovú omáčku na pizzu nájdete v poznámkach!). Pečte v rúre vyhriatej na 215 C 13-15 minút alebo kým posýpka nie je zlatohnedá. Nakrájajte a podávajte.

 

Poznámky

 

  1. Zistil som, že z hladkej múky je kôrka jemnejšia, zatiaľ čo z chlebovej múky je trochu chrumkavejšia. Viac informácií o celozrnnej a chlebovej múke v cestách na pizzu nájdete v tomto príspevku.
  2. Mnohí komentujúci uviedli, že s úspechom použili aktívne sušené droždie (použite rovnaké množstvo, 2 ¼ čajovej lyžičky). Niektorí ľudia droždie najprv vykysli so ¾ šálky teplej vody, čo odporúčam, zatiaľ čo iní ho jednoducho vmiešali do cesta podľa návodu. Obaja mali úspech!
  3. Voda by mala mať teplotu medzi 40-46 C. Ja zvyčajne používam len teplú vodu z vodovodu, ale uistite sa, že voda nie je príliš horúca, inak vám zničí kvasnice!

Príprava vopred:

Ak chcete cesto pripraviť vopred, nechajte ho prikryté vykysnúť pri izbovej teplote. Ako je uvedené v recepte, potom ho vyklopte, pevne zabaľte, aby nevyschlo. A uložte do chladničky na niekoľko dní alebo ho zamrazte až na mesiac. Pivo na vlasy: Tu je návod, ako používať pivo na dosiahnutie zdravých, jemných a lesklých vlasov

Pizzu doplňte mojou obľúbenou, jednoduchou domácou omáčkou na pizzu!

Výživové hodnoty

 

Výživové hodnoty

Porcia: Kalórie: 1 porcia | Kalórie: | Bielkoviny: 3g | Tuky: 3g | Nasýtené tuky: 1g | Sodík: 146mg | Draslík: | Vláknina: 1g | Cukor: 1g | Vápnik: 4mg | Železo: 1mg

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button