Prečo jesť slivky – 10 výhod sliviek
Prečo jesť slivky – 10 dôvodov. 10 výhod konzumácie sliviek pre vaše telo. Vedeli ste, že slivky sú nielen chutné, ale že ich konzumácia má aj úžasné zdravotné účinky?
Obsah článku:
Prečo jesť slivky
Slivky patria do rovnakej čeľade ako marhule, broskyne a nektárinky, ale tu sa podobnosť končí. V skutočnosti slivky ponúkajú oveľa väčšiu rozmanitosť ako ostatné kôstkové ovocie v ich rodokmeni. Čo sa týka veľkosti a farby, slivky môžu byť fialové, žlté, oranžové a červené a môžu byť veľké alebo malé.
Pred tisíckami rokov sa slivky začali pestovať v Číne. Odtiaľ sa nakoniec dostali do Japonska, Ameriky a niektorých oblastí Európy. Dnes sa na celom svete pestuje viac ako 2 000 odrôd sliviek. Teraz, keď už poznáte trochu histórie sliviek, sa poďme venovať zdravotným výhodám ich konzumácie (pozor: je ich veľa!).
Zdravotné výhody konzumácie sliviek
Vitamín C obsiahnutý v slivkách pomáha telu budovať svaly, tvoriť cievy, regenerovať a je prospešný aj pre oči. Tu sú ďalšie zdravotné výhody spojené so slivkami:
1. Zníženie krvného tlaku
Podľa štúdie z roku 2010 mali účastníci, ktorí pili slivkový džús a jedli sušené slivky, nižší krvný tlak ako kontrolná skupina bez sliviek. ako vyvolať stolicu
2. Ochrana pred poškodením buniek/rakovinou
Antokyány – červeno-modré farbivo v slivkách – môžu pomôcť odstrániť škodlivé voľné radikály. To následne pomáha chrániť telo pred rakovinou a poškodením buniek.
3. Ideálne na chudnutie
Chcete schudnúť a zoštíhliť svoj pás? Vedci z Liverpoolskej univerzity rozdelili 100 ľudí s nadváhou do dvoch skupín; jedna skupina jedla sušené slivky každý deň počas 12 týždňov a kontrolná skupina ich nejedla. Osoby v skupine so sušenými slivkami schudli v priemere 4,4 kg a z obvodu pása sa im ubralo jeden centimeter.
4. Nízky obsah kalórií
Malá slivka s 30 kalóriami nie je len skvelým občerstvením, ale pomáha aj uspokojiť chuť na sladké. Vzhľadom na to môžu byť slivky ideálne pre tých, ktorí držia diétu alebo chcú znížiť príjem kalórií.
5. Skvelé pre zdravie kostí – Prečo jesť slivky
Podľa štúdie sa u osôb, ktoré jedli sušené slivky a užívali doplnky s vitamínom D a vápnikom, výrazne zlepšila hustota kostí v oblasti chrbtice a predlaktia ako u skupiny, ktorá konzumovala sušené jablká a užívala rovnaké doplnky.
6. Účinné na zmiernenie zápchy
Slivky sú plné vlákniny a po usušení vzniknuté sušené slivky sú známe tým, že pomáhajú pri zmierňovaní zápchy. V nedávnej štúdii sa totiž zistilo, že skupina 51 ľudí (všetci dospelí), ktorí sa všetci potýkali so zápchou, po konzumácii sliviek pocítila úľavu od svojich príznakov.
7. Zlepšuje pamäť a zdravie mozgu
Prečo jesť slivky? Výskum ukázal, že antioxidanty môžu spomaliť rozvoj Alzheimerovej choroby. Slivky plné antioxidantov obsahujú aj antokyanín a kvercetín, ktoré sú prospešné pre podporu zdravého mozgu.
8. Zlepšuje zdravie srdca – Prečo jesť slivky
Stredne veľká čerstvá slivka obsahuje 113 mg draslíka, preto je ich pridanie do jedálnička skvelým spôsobom, ako znížiť riziko mŕtvice a zvládnuť vysoký krvný tlak.
9. Pomáhajú predchádzať cukrovke
Podľa odborníkov na zdravie môže nízky glykemický index, ktorý sa nachádza v slivkách, pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi, čo vedie k nižšiemu riziku vzniku cukrovky 2. typu.
10. Ničí bunky rakoviny prsníka – Prečo jesť slivky
Prvé štúdie naznačujú, že pri liečbe rakovinových buniek výťažkom zo sliviek sa môže podariť zničiť agresívne rakovinové bunky, pričom okolité zdravé bunky zostanú liečbou nepoškodené.
Sú tiež plné zdravej zmesi vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú pri zrážaní krvi, zvládaní stresu, znižovaní únavy, tvorbe zdravých červených krviniek a celkovej podpore imunitného systému.
Výživové údaje o slivkách
Slivky majú nízky obsah kalórií (30 g na 100 g), obsahujú predovšetkým sacharidy (9,6 g na 100 g), pričom majú zanedbateľné množstvo tukov (<0,1 g) a približne 1 g bielkovín na 100 g.
Slivky sa dobre mrazia, ale pred mrazením ich treba zbaviť kôstok.
Vysoký obsah cukru – Prečo jesť slivky
Slivky majú prirodzene vysoký obsah ovocných cukrov, ktoré telo rýchlo spracúva na energiu, ale tento proces sa môže spomaliť, ak sa konzumujú s bielkovinami, ktoré pomáhajú spomaliť uvoľňovanie cukrov.
Je možné byť alergický na slivky?
Spolu so zelerom a jablkami patria slivky do kategórie alergií na peľ brezy, čo umožňuje alergickú reakciu, ktorá spôsobuje svrbenie a opuch úst alebo hrdla. Prečo jesť slivky.
Príznaky alergie sa zvyčajne vyvinú rýchlo a v prípade nežiaducej reakcie na slivky by ste sa mali poradiť so svojím lekárom. V prípade závažnej anafylaktickej reakcie okamžite privolajte záchranku a lekársku pomoc.