Poľnohospodárske zvieratá

Koza – Koza domáca a všetko o Koze a jej živote

Koza je poľnohospodárske zviera, ktoré patrí medzi prvé domestifikované zvieratá. Koza sa využíva na mlieko, mäso, srsť. Koza primárne slúži na mlieko.

Koza je poddruh C. aegagrus domestikovaný z divej kozy juhozápadnej Ázie a východnej Európy. Koza je členom čeľade Bovidae a podčeľade Caprinae, čo znamená, žeje príbuzná s ovcami. Na svete existuje viac ako 300 odlišných plemien kôz. Podľa archeologických dôkazov je to jeden z najstarších domestikovaných druhov zvierat. K jeho najskoršej domestikácii došlo v Iráne pred 10 000 rokmi.

 

koza

 

Pôvod slova koza

Novoanglické slovo koza pochádza zo staroanglického slova „koza, koza všeobecne“, ktoré je odvodené od proto-germánskej – gaitaz (porov. Nórsky / islandský geit, nemecky Geiß a gotický chôdza), nakoniec od proto- Indoeurópsky * ǵʰaidos znamená „mladá koza“ (porov. Latinsky haedus „dieťa“).

 

História

 

alpinska koza

 

Kozy patria medzi najskoršie domestikované zvieratá . Najnovšia genetická analýza potvrdzuje archeologické dôkazy o tom, že divoký kozorožec bezoárový v pohorí Zagros je pravdepodobným pôvodným predkom dnešných pravdepodobne všetkých domácich kôz.

Plešatenie a ako mu čeliť , Vypadávanie vlasov u mužov

Prvi farmári začali chovať divé kozy predovšetkým kvôli ľahkému prístupu k mlieku a mäsu, ako aj k trusu, ktorý sa používal ako palivo ( ľudia nim kúrili ) ; a ich kosti, koža a šľachy boli použité na odev, šperky a náradie. Najstaršie zvyšky domestikovaných kôz, ktoré sa datujú pred 10 000 rokmi, sa nachádzajú v Iráne Ganj Dareh. Kozie pozostatky sa našli na archeologických náleziskách v Jerichu, Choga Mami , Djeitun a Çayönü, ktoré sa datujú k domestikácii kôz v západnej Ázii pred 8 000 až 9 000 rokmi.

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

 

Rozmnožovanie u kôz

 

amglonumbíjska koza

 

Kozy dospievajú medzi tromi a pätnástimi mesiacmi, v závislosti od plemena a stavu výživy. Mnoho chovateľov uprednostňuje odloženie rozmnožovania , kým koza nedosiahne 70% hmotnosti dospelých. Toto oddelenie je však zriedka možné v extenzívne spravovaných stádach s otvoreným výbehom.

 

V miernom podnebí a medzi švajčiarskymi plemenami sa obdobie rozmnožovania začína predĺžovaním dňa a končí sa skoro na jar alebo skôr. V rovníkových oblastiach sú kozy schopné pariť sa kedykoľvek počas roka. Úspešný chov v týchto regiónoch závisí viac od dostupného krmiva ako od dĺžky dňa. Okrem prirodzeného, ​​tradičného párenia si medzi chovateľmi kôz získalo obľubu aj umelé oplodnenie, ktoré umožňuje ľahký prístup k širokej škále pokrvných línií.

 

Dĺžka gravidity je približne 150 dní. Koze sa môžu narodiť 1,2,3 kozliatá, menej časté sú 4,5 a dokonca sú prípady kedy koza porodila až 6 kozliat.Pôrod u kozy zvyčajne prebieha bez problémov.

 

Produkcia mlieka koza

 

kozliatko

 

Produkcia mlieka sa líši podľa plemena, veku, kvality a stravovania kozy; dojné kozy zvyčajne produkujú medzi 680 a 1 810 kg mlieka na 305 dní laktácie. Kvalitná mliečna koza v priemere podá najmenej 3 kg mlieka, kým je v mlieku. Prvotriedna dojička môže vo výnimočných prípadoch vyprodukovať menej alebo až 7 kg alebo viac mlieka za deň.18 najlepších pemien kôz na produkciu mlieka a mäsa 

 

Mäso

 

Búrska koza – je všeobecne chované mäsové plemeno.18 najlepších plemien kôz na produkciu mlieka a mäsa 
Chuť kozieho mäsa je podobná chuti jarného jahňacieho mäsa . Niektorí však porovnávajú chuť kozieho mäsa s teľacím alebo srnčím, v závislosti od veku a stavu kozy. Jeho chuť je údajne primárne spojená s prítomnosťou kyseliny 4-metyloktánovej a 4-metylnonánovej. Môže sa pripraviť rôznymi spôsobmi, vrátane dusenia, pečenia, grilovania, konzervovania a vyprážania; môže byť mleté, kari alebopoužíte do klobások. Vďaka nízkemu obsahu tuku môže mäso pri vysokej teplote stuhnúť, ak je uvarené bez dodatočnej vlhkosti.

 

Mlieko, maslo a syr koza

 

najlepšia koza na mlieko

 

Kozy produkujú asi 2% z celkovej ročnej dodávky mlieka na svete. Niektoré kozy sú chované špeciálne pre mlieko. Kozie mlieko má prirodzene malé, dobre emulgované tukové guľôčky, čo znamená, že krém zostáva suspendovaný v mlieku namiesto toho, aby stúpal nahor, ako v prípade surového kravského mlieka; preto nie je potrebné ho homogenizovať. Ak sa má mlieko používať na výrobu syra, homogenizácia sa skutočne neodporúča, pretože sa tým mení štruktúra mlieka, čo ovplyvňuje schopnosť kultúry zrážať mlieko a konečnú kvalitu a výťažnosť syra. Kozie mlieko sa bežne spracováva na syry, maslo, zmrzlinu, jogurty a ďalšie výrobky.18 najlepších plemien kôz na produkciu mlieka a mäsa 

 

Dĺžka života koza

 

cap

 

Očakávaná dĺžka života u kôz je 15 až 18 rokov. Boli hlásené prípady, kedy sa koza dožila až 24 rokov. Priemernú dĺžku života môže znížiť niekoľko faktorov; problémy počas rozmnožovania, môžu znížiť očakávanú dĺžku života kozy na 10 alebo 11 a stresy pri vstupe do rutiny môžu znížiť jej očakávanú dĺžku života na osem až 10 rokov.

 

Nezabudnite dať Palec hore na našej 👉 fb stránke TOPDEN 👍

 

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button