ZdravieZDRAVIE A STRAVOVANIE

Histaminová intolerancia: Čo jesť a čomu sa vyhýbať

Histaminová intolerancia je porucha, ktorá sa vyskytuje v dôsledku nedostatočnej schopnosti organizmu správne metabolizovať histamín, ktorý sa nachádza v určitých potravinách. Histamín je prirodzeným chemickým zložením, ktoré sa vyskytuje v mnohých potravinách a pomáha telu pri riešení zápalov a alergických reakcií. Pre niektorých ľudí však môže byť histamín problémom a vyvolať u nich nežiaduce príznaky.

Histaminová intolerancia

 

Histaminová intolerancia

 

Ak patríte medzi tých, ktorí trpia histaminovou intoleranciou, správna výživa môže byť pre vás kľúčová na kontrolu príznakov a zlepšenie životnej kvality. V tomto článku sa pozrieme na potraviny, ktoré by ste mali jesť a potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať.

 

Potraviny, ktoré by ste mali jesť

 

Potraviny, ktoré by ste mali jesť

 

1. Čerstvé ovocie a zelenina

 

Väčšina čerstvého ovocia a zeleniny je nízkohistamínová potravina. Zvážte konzumáciu potravín ako zemiaky, mrkva, brokolica, uhorky, jablká, hrušky atď.

 

2. Mäso – Histaminová intolerancia

 

Väčšina mäsa, ako kuracie, teľacie alebo bravčové mäso, je nízkohistamínová potravina. Vyvarujte sa však mäsa, ktoré bolo skladované pridlho alebo mäsa, ktoré bolo spracované.

 

3. Mliečne výrobky

 

Väčšina mliečnych výrobkov, ako syr, jogurt alebo mlieko, je nízkohistamínová potravina. Zvoľte si však výrobky, ktoré boli čerstvo vyrobené.

 

4. Ryby a morské plody

 

Väčšina druhov rýb a morských plodov je vysokohistamínová potravina, ale niektoré druhy sú nízkohistamínové. Vyberte si napríklad lososa alebo pstruha.

 

Potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať

 

Potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať
 

 

1. Fermentované potraviny – Histaminová intolerancia

 

Fermentované potraviny, ako napríklad kyslá kapusta, kimchi, kyslá uhorka alebo kefír, sú vysokohistamínové potraviny a môžu spôsobiť príznaky histaminovej intolerancie. Preto sa im radšej vyhnite.

 

2. Kvasnice a pečivo

 

Kvasnice a pečivo sú vysokohistamínové potraviny. Preto sa vyhnite pečivu, ktoré obsahuje kvasnice, ako aj kvaseným nápojom, ako je pivo alebo kvasové víno.

 

3. Niekedy ovocie a zelenina – Histaminová intolerancia

 

Niektoré druhy ovocia a zeleniny sú vysokohistamínové, preto sa im radšej vyhnite. Medzi ne patria napríklad citrusové plody, avokádo, paradajky, špenát alebo paprika.

 

4. Konzervované potraviny

 

Konzervované potraviny, ako napríklad konzervované ryby alebo mäso, sú vysokohistamínové potraviny a môžu spôsobiť príznaky histaminovej intolerancie. Preto sa im vyhnite a radšej si pripravte čerstvé jedlá. Vonkajšia kuchyňa: Čo všetko treba vedieť

 

5. Procesované potraviny

 

Procesované potraviny obsahujú mnoho prídavných látok, ktoré môžu spôsobiť príznaky histaminovej intolerancie. Preto sa vyhnite potravinám, ktoré sú vysoko spracované, ako sú hotové jedlá, fast food alebo polotovary.

 

Zhrnutie – Histaminová intolerancia

 

Zhrnutie - Histaminová intolerancia

 

Histaminová intolerancia môže byť pre niektorých ľudí výzvou, ale vhodným stravovacím plánom môžete svoje príznaky kontrolovať. Zvoľte si potraviny, ktoré sú nízkohistamínové, ako čerstvé ovocie a zeleninu, mliečne výrobky alebo vybrané druhy mäsa a rýb. Kokosový olej , zbraň proti vypadávaniu vlasov

Naopak sa vyhnite potravinám, ktoré sú vysokohistamínové, ako fermentované potraviny, kvasnice, konzervované potraviny, procesované potraviny a niektoré druhy ovocia a zeleniny. Sledovanie svojej stravy a vyhýbanie sa potravinám, ktoré spôsobujú príznaky histaminovej intolerancie, môže pomôcť zlepšiť kvalitu vášho života.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button