Čokoládový cheesecake je druh sladkého koláča alebo torty, ktorá je vyrobená z tvarohu, cukru, vajec a rôznych prísad, ako je vanilkový extrakt, citrónová kôra alebo čokoláda. Tvarohová zmes sa najčastejšie natlačí do koláčovej formy a pečie sa, kým sa nedosiahne krémová a hustá konzistencia. Cheesecake môže byť ozdobený rôznymi prísadami, ako sú ovocie, čokoládová poleva alebo orechy. Je obľúbeným dezertom v mnohých krajinách a je známy svojou krémovou a lahodnou chuťou.
Obsah článku:
Čokoládový cheesecake
Čokoládový cheesecake je sladký dezert, ktorý sa zvyčajne vyrába z krému a čokolády. Príprava čokoládového cheesecaku sa zvyčajne začína prípravou drobivého korpusu z mletých sušienok alebo piškót, ktorý sa potom naplní krémom a čokoládou. Často sa pridávajú ďalšie prísady, ako sú orechy, ovocie alebo karamel. Po upečení sa čokoládový cheesecake nechá vychladnúť a potom sa podáva studený alebo mierne teplý. Je to vynikajúci dezert, ktorý sa hodí k rôznym príležitostiam a slávnostným jedlám.
Čokoládový cheesecake je lahodný dezert, ktorý sa ľahko pripravuje. Nasledujúci recept vám poskytne podrobné pokyny, ako si ho pripraviť doma.
Zloženie:
- 250 g mletých sušienok alebo piškót
- 100 g masla
- 500 g tvarohu
- 100 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 200 g čokolády (použite kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa)
- 2 polievkové lyžice mlieka
- niekoľko polievkových lyžíc orechov na ozdobu
Postup:
- V miske zmiešajte mleté sušienky alebo piškóty s rozpusteným maslom. Túto zmes vyklopte do tvarohovej formy a vytvorte drobivú kôrku. Navrch pridajte niekoľko lyžičiek orechov a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte asi 15-20 minút, kým kôrka nezhnedne.
- Medzitým si pripravte krém. V miske zmiešajte tvaroh s cukrom, vajcami a vanilkovým extraktom. Zmes dobre premiešajte a nalejte ju na upečený koláč. Pečte ďalších 30-35 minút, kým krém úplne stuhne.
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli s mliekom. Zmes nalejte na krém a tvarohový koláč vložte späť do rúry.
- Pečte ďalších 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka.
- Hotový čokoládový cheesecake nechajte vychladnúť a potom ho uložte do chladničky. Podávajte studené alebo mierne teplé, ozdobené ovocím alebo čokoládovou polevou.
Užite si to!
- Darček pre muža – 40 ideálnych darčekov pre muža
- Zaujímavosti ku káve – 30 zaujímavosti
Nepečený čokoládový cheesecake s mascarpone
Nepečený čokoládový tvarohový koláč s mascarpone je lahodný a jednoduchý dezert, ktorý sa hodí na rôzne príležitosti. Tento recept vám poskytne podrobné pokyny, ako si ho pripraviť doma.
Zloženie:
- 250 g mletých sušienok alebo piškót
- 100 g masla
- 250 g mascarpone
- 100 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 200 g čokolády (použite kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa)
- 2 polievkové lyžice mlieka
- niekoľko polievkových lyžíc orechov na ozdobu
Postup:
- V miske zmiešajte mleté sušienky alebo piškóty s rozpusteným maslom. Túto zmes vyklopte do tvarohovej formy a vytvorte drobivú kôrku. Navrch pridajte niekoľko lyžíc orechov a vložte do chladničky na približne 1 hodinu.
- Medzitým si pripravte pudingový krém. V miske zmiešajte mascarpone s cukrom, vajcami a vanilkovým extraktom. Dobre premiešajte a zmes nalejte na kôrku. Tvarohový koláč vložte späť do chladničky a nechajte ho stuhúť aspoň 2 hodiny.
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli s mliekom. Zmes nalejte na krém a tvarohový koláč vložte späť do chladničky. Nechajte ho ešte aspoň 30 minút stuhnúť.
- Hotový nepečený čokoládový cheesecake podávajte studený, ozdobený ovocím alebo čokoládovou polevou.
Užite si to!