Ako uskladniť cesnak – vždy čerstvý cesnak
Ako uskladniť cesnak? Ako správne skladovať cesnak? Nič sa nevyrovná štipľavej a výraznej chuti čerstvého cesnaku. Preto je dôležité naučiť sa správne skladovať cesnak, pretože keď sa začne kaziť, začne klíčiť a horknúť.
Obsah článku:
Ako uskladniť cesnak
Či už radi pridávate cesnak do marinád alebo ho používate na vylepšenie receptov s lososom, strúčik, ktorý sa pokazil, vám jednoducho nebude vyhovovať.
Ako udržať cesnak dlhšie čerstvý
Po prvé, vyberajte strúčiky cesnaku múdro. Hľadajte celé hlavičky cesnaku s pevne zabalenou šupkou a pevnými strúčikmi. Vyhnite sa všetkým, ktoré sú mäkké, a dávajte pozor na klíčenie (jasne zelené výhonky vyrastajúce z vrchnej časti každého strúčiku cesnaku). Kedy sadiť cesnak? Najlepší čas na výsadbu
Fialovo sfarbený cesnak je úplne v poriadku – je to len úplne iná odroda. Fialový cesnak, nazývaný cesnak s tvrdým krkom, má drevnatú stonku prechádzajúcu stredom hlavičky. Cesnak s bielym krkom alebo cesnak s mäkkým krkom túto stonku nemá. Tieto dve odrody sa môžu používať zameniteľne. Ako uskladniť cesnak.
Bez ohľadu na to, aký typ cesnaku si vyberiete, tu je návod, ako skladovať zásoby, aby vám vydržali:
1. Celý cesnak skladujte pri izbovej teplote
Ako uskladniť cesnak. Celé hlavičky cesnaku skladujte na chladnom a suchom mieste vo vrecku alebo miske s dobrým prúdením vzduchu (napríklad v sieťovanom vrecku alebo voľne tkanom koši). Uchovávajte ho v špajzi alebo v košíku na pulte mimo dosahu slnka.
2. Ošúpaný cesnak skladujte v chladničke – Ako uskladniť cesnak
Hoci nie sme fanúšikmi skladovania celých hláv cesnaku v chladničke (môže to stimulovať klíčenie), chladnička je skvelým miestom pre celé olúpané strúčiky, plátky alebo mletý cesnak. Ak ste napríklad nakrájali zväzok cesnaku do receptu a máte ho navyše, uložte ho do vzduchotesnej nádoby v chladničke. Použite ho do 2 až 3 dní.
3. Veľa cesnaku skladujte v mrazničke – Ako uskladniť cesnak
Máte hromady hlávok? Tu je jednoduchý (a chutný!) spôsob, ako ich využiť: Rozohrejte rúru na 200 °C. Z celých hlavičiek cesnaku odrežte 1 cm vrcholky; tie vyhoďte. Každú hlavičku cesnaku položte na kúsok fólie, pokvapkajte olivovým olejom a okoreňte soľou a korením. Pevne ho zabaľte a vložte do zapekacej misy. Pečte 50 až 60 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu a nezmäkne. Nechajte mierne vychladnúť, potom cesnak vytlačte zo šupiek do nádob na ľad, zakryte a zamrazte. Ako sadiť cesnak na jeseň – Rady a pomoc
Prípadne surové strúčiky cesnaku jemne nasekajte, nastrúhajte alebo prelisujte do nádob na ľad, zalejte olejom a zamrazte. Krátka poznámka o bezpečnosti potravín: Je dôležité túto zmes hneď zamraziť, aby ste sa vyhli ochoreniu spôsobenému potravinami. Neuchovávajte ju ani neskladujte pri izbovej teplote.
4. Dehydratácia cesnaku
Čerstvé, pevné strúčiky cesnaku bez otlakov môžete vysušiť a pripraviť si tak chutné cesnakové „lupienky“, ktoré dodajú chuť všetkým jedlám od ryže až po kuracie mäso. Na prípravu ošúpte a rozrežte strúčiky pozdĺžne na polovicu, potom postupujte podľa pokynov na vašom dehydrátori. Ak chcete cesnak dehydrovať v rúre, sušte ho 2 hodiny pri teplote 60 °C, potom znížte teplotu na 50 °C a pokračujte v sušení 4 až 6 hodín alebo kým nebude cesnak chrumkavý. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote. Ako uskladniť cesnak.
Ak sa však vrecko, ktoré ste si kúpili v obchode s voľne predajnými surovinami, už čoskoro pokazí, máme pre vás ďalší nápad: Využite ho! Tu je niekoľko našich obľúbených receptov pre milovníkov cesnaku:
- Špenát s cesnakom a citrónom
- Krevety s cesnakovými strúčikmi
- Pečené cesnakové zemiakové pyré a karfiol
- Mini mäsové guľky s cesnakovými paradajkami
- Kura na paprike s chrumkavým cícerom a paradajkami
- Pivo na vlasy
Záver – Ako uskladniť cesnak
Cesnak je základnou zložkou mnohých receptov – každý domáci kuchár vie, že je dôležité mať ho po ruke. Celé hlavičky cesnaku môžete skladovať pri izbovej teplote na suchom a tmavom mieste, ošúpané alebo nakrájané strúčiky môžete uchovávať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo môžete zamraziť pečený cesnak alebo čerstvý cesnak v oleji. Vďaka rôznym spôsobom skladovania (a konzumácie!) čerstvého cesnaku už nikdy nebudete musieť byť bez neho.