Slivkový lekvár
Slivkový lekvár. Ako spraviť slivkový lekvár? Máme pre vás jednoduchý postup ako na to. Neváhajte a prečítajte si jednoduchý postup ako pripraviť slivkový lekvár.
Obsah článku:
Slivkový lekvár postup ako na to
Postup:
1. Spôsob V trúbe
- Odkôstkujte slivky, dobre premyte a poukladajte na plech. Ak by sa slivky zle odkôstkovali dajte ich na plech celé. Polejte trochu octom.
- Zapnite trúbu na 250stupňov a nechajte piecť 25 min.
- Po 15min pocukrujte ( na 2kilá sliviek pol kila cukru). Prvý krát posypte polovicou a nechajte piecť 15min. a druhýkrát ďalšou polovicou a nechajte piecť 15 min.
- Upečené slivky vyberte z trúby. Ak ste ich neodkôstkovali prelejte lekvár cez sito. Hotový lekvár pomixujte a ochuťte škoricou, perníkovým korením, klinčekmi a rum. pomiešať.
- Hotový lekvár nalejeme do fliaš a zatvoríme.
Za celý čas lekvár nemiešame!
- Najlepšie palacinky – recept na palacinky
- Čokoládové muffiny – najlepšie recepty
- Čokoládový cheesecake – najlepší recept
- Hrnce sada: Zľava až 75%
Slivkový lekvár postup
2. Spôsob Varenie
1. Rozrežte slivky na polovicu, zbavte sa kôstok a vložte do veľkej misy. Dobre ich posypte 4 šálky cukru. Miešajte slivky s cukrom, kým sa všetky neobalia. Ak sú vaše slivky prezreté alebo už veľmi sladké, dajte menej cukru. Počas varenia môžete pridať viac cukru podľa chuti. Nechajte slivky s cukrom pri izbovej teplote asi 1 hodinu, alebo kým sa cukor trochu nerozpustí.
2. Zmes sliviek a cukru preložte do veľkého hrnca. Postavte ho na sporák a za občasného miešania priveďte do varu. Ak po miešaní prestane vrieť, pokračujte vo varení, kým všetko rovnomerne nebuble, potom varte 10 minút a odstavte zo sporáka. Hrniec nechajte stáť odkrytý, kým nie je teplý na dotyk alebo nedosiahne izbovú teplotu.
3. Hneď ako vychladne, zopakujte krok 2 rovnakým spôsobom – varte 10 minút. Celkovo budete variť 4 krát, pričom miešajte, aby sa vám lekvár nepripálil. Preto príprava trvá 2 dni. Je to však naozaj jednoduché a stojí to za to! Medzi jednotlivými vareniami nie je žiadna „stanovená“ čakacia doba. Ak vám 2 dni nevyhovujú, pokojne si dajte 3 dni. Konzervy majú veľa cukru, takže sa nepokazia pri izbovej teplote, ak ich necháte na pulte cez noc. Ak chcete, aby mala konzerva ešte hustejšiu konzistenciu, môžete ju podľa potreby povariť 5-6-krát.
(Poznámka: pri štvrtom varení ju priveďte do varu na trochu nižšom ohni a niekoľkokrát ju ešte premiešajte, aby ste zabránili pripáleniu. Okrem toho, keď sa ochladí, viac zhustne. Ak používate iný druh sliviek, odporúčam pridať cukor podľa chuti v prípade, že sú kyslejšie)
4. Poslednýkrát ho priveďte do varu, prelejte do sterilizovaných fliaš kým je horúci.
Ako zavárať uhorky – postup a rady
Ako pripraviť špargľu – najlepší recept
Banánová maska na vlasy: získajte lesklé vlasy