ZdravieZDRAVIE A STRAVOVANIE

Prečo jesť čerešne – 7 zdravotných prínosoch

Prečo jesť čerešne – 7 zdravotných prínosoch. Zdravšie len o niečo jednoduchšie – a zábavnejšie!
Čerešne sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia, a to z dobrého dôvodu. Sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov, minerálov a rastlinných zlúčenín so silnými účinkami na zdravie.

 

Prečo jesť čerešne

 

Prečo jesť čerešne

 

Tu je 7 pôsobivých zdravotných prínosov čerešní.

 

1. Plné živín

 

Plné živín

Čerešne sú malé kôstkové ovocie, ktoré sa vyskytuje v rôznych farbách a príchutiach. Rozlišujú sa dve hlavné kategórie – višne trpké a višne sladké, teda Prunus cerasus L. a Prunus avium L.

Ich farba môže byť od žltej až po sýto čierno-červenú. Všetky odrody sú veľmi výživné a plné vlákniny, vitamínov a minerálov. Jedna šálka (154 gramov) sladkých, surových čerešní bez kôstok poskytuje:

  • Kalórie: 97
  • Bielkoviny: 2 gramy
  • Sacharidy: 25 gramov
  • Vláknina: 3 gramy
  • Vitamín C: 18 % z dennej hodnoty
  • Draslík: 2,5 g vitamínu D (dennej hodnoty): Draslík: 10 % dennej hodnoty
  • Meď: 5 % dennej hodnoty
  • Mangán: 5 % dennej hodnoty
  • Tieto živiny, najmä vláknina, vitamín C a draslík, sú zdraviu prospešné v mnohých ohľadoch.

Vitamín C je nevyhnutný pre udržanie imunitného systému a zdravia pokožky, zatiaľ čo draslík je potrebný pre svalové kontrakcie, funkciu nervov, reguláciu krvného tlaku a mnohé ďalšie dôležité telesné procesy.

Čerešne sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém tým, že podporuje tvorbu prospešných črevných baktérií a pravidelnosť čriev. Pivo na vlasy: Tu je návod, ako používať pivo na dosiahnutie zdravých, jemných a lesklých vlasov

Okrem toho poskytujú vitamíny skupiny B, mangán, meď, horčík a vitamín K.

2. Bohaté na antioxidanty a protizápalové zlúčeniny

 

Bohaté na antioxidanty a protizápalové zlúčeniny

Vysoká koncentrácia rastlinných zlúčenín v čerešniach môže byť zodpovedná za mnohé zdravotné výhody tohto ovocia.

Hoci sa množstvo a druh môže líšiť v závislosti od odrody, všetky čerešne sú plné antioxidantov a protizápalových zlúčenín.

Tento vysoký obsah antioxidantov môže pomôcť v boji proti oxidačnému stresu, ktorý je spojený s viacerými chronickými ochoreniami a predčasným starnutím.

V jednom prehľade sa zistilo, že konzumácia čerešní účinne znižuje zápal v 11 zo 16 štúdií a markery oxidačného stresu v 8 z 10 štúdií.

Čerešne majú obzvlášť vysoký obsah polyfenolov, čo je veľká skupina rastlinných chemických látok, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu buniek, znižujú zápal a podporujú celkové zdravie.

Strava bohatá na polyfenoly totiž môže chrániť pred mnohými chronickými ochoreniami vrátane srdcových chorôb, cukrovky, mentálneho úpadku a niektorých druhov rakoviny.

 

3. Dokážu podporiť regeneráciu pri cvičení

 

Dokážu podporiť regeneráciu pri cvičení

Výskum ukazuje, že protizápalové a antioxidačné zlúčeniny v čerešniach môžu pomôcť zmierniť bolesť, poškodenie a zápal svalov spôsobené cvičením.

Trpké čerešne a ich šťava sa zdajú byť účinnejšie ako sladké druhy, hoci obidve môžu športovcom pomôcť.

Zistilo sa, že šťava a koncentrát z višní urýchľujú regeneráciu svalov, znižujú bolesť svalov spôsobenú cvičením a zabraňujú strate sily u vrcholových športovcov, ako sú cyklisti a maratónci.

Okrem toho niektoré dôkazy naznačujú, že výrobky z čerešní môžu zlepšiť výkon pri cvičení.

Štúdia na 27 vytrvalostných bežcoch preukázala, že tí, ktorí konzumovali 480 mg práškových višní denne počas 10 dní pred polmaratónom, dosiahli v priemere o 13 % rýchlejší čas na pretekoch a pociťovali menšiu bolesť svalov ako skupina s placebom.

Hoci väčšina štúdií skúmajúcich súvislosti medzi čerešňami a cvičením sa týka trénovaných športovcov, šťava z višní môže byť prospešná aj pre nešportovcov. Koľko mame rebier – všetko o rebrách

V štúdii na 20 aktívnych ženách sa zistilo, že tie, ktoré pili 60 ml višňovej šťavy dvakrát denne počas 8 dní, sa rýchlejšie zotavili a mali menšie poškodenie a bolesť svalov po absolvovaní opakovaných šprintérskych cvičení v porovnaní so skupinou s placebom.

 

Hoci sú tieto zistenia sľubné, týkajú sa koncentrovaných výrobkov z čerešní, ako je šťava a prášok. Nie je jasné, koľko čerstvých čerešní by ste museli zjesť, aby ste dosiahli podobné výsledky.

 

4. Môže byť prospešný pre zdravie srdca – Prečo jesť čerešne

 

Môže byť prospešný pre zdravie srdca - Prečo jesť čerešne

Zvýšenie príjmu ovocia s vysokým obsahom živín, ako sú čerešne, je chutný spôsob ochrany srdca.

Mnohé štúdie ukazujú, že strava bohatá na ovocie sa spája so zníženým rizikom srdcových ochorení.

V tomto ohľade sú obzvlášť prospešné čerešne, pretože sú bohaté na živiny a zlúčeniny, o ktorých je známe, že podporujú zdravie srdca, vrátane draslíka a polyfenolových antioxidantov.

Len 1 šálka (154 g) čerešní bez kôstok poskytuje 10 % dennej dávky draslíka, minerálu, ktorý je nevyhnutný na udržanie zdravého srdca. Prečo jesť čerešne.

Je potrebný na udržanie pravidelného srdcového rytmu a pomáha odstraňovať z tela prebytočný sodík, čím reguluje krvný tlak .

Preto sa vyšší príjem draslíka spája so zníženým rizikom srdcových ochorení a mŕtvice.

Čerešne sú navyše bohaté na silné polyfenolové antioxidanty vrátane antokyánov, flavonolov a katechínov, ktoré môžu prispieť k udržaniu zdravého srdca tým, že chránia pred poškodením buniek a znižujú zápal.

Štúdia na 84 158 ľuďoch ukázala, že vyšší príjem polyfenolov – najmä antokyanov, flavonolov a katechínov – sa spája s významne nižším rizikom srdcových ochorení počas 5 rokov.

 

5. Môže zlepšiť príznaky artritídy a dny – Prečo jesť čerešne

 

Môže zlepšiť príznaky artritídy a dny - Prečo jesť čerešne

Vďaka svojim silným protizápalovým účinkom môžu čerešne zmierniť príznaky artritídy a dny, čo je typ artritídy spôsobený nahromadením kyseliny močovej, ktorá môže viesť k extrémnemu opuchu, zápalu a bolesti kĺbov.

 

Mnohé štúdie ukazujú, že čerešne pomáhajú potláčať oxidačný stres a znižujú zápal potláčaním zápalových proteínov, čo môže pomôcť zmierniť príznaky súvisiace s artritídou. Prečo jesť čerešne.

Navyše môžu znížiť hladinu kyseliny močovej v tele, takže sú obzvlášť prospešné pre ľudí s dnou.

 

Štúdia na 10 ženách zistila, že konzumácia 2 porcií ( 280 gramov) čerešní po nočnom pôste znížila hladinu zápalového markera C-reaktívneho proteínu (CRP) a významne znížila hladinu kyseliny močovej 5 hodín po konzumácii. Koľko mame stavcov – Chrbtica človeka

Ďalšia štúdia na 633 ľuďoch s dnou preukázala, že tí, ktorí jedli čerstvé čerešne počas 2 dní, mali o 35 % menej záchvatov dny ako tí, ktorí toto ovocie nekonzumovali.

Okrem toho štúdia odhalila, že keď sa konzumácia čerešní kombinovala s liekom na dnu alopurinolom, pravdepodobnosť záchvatov dny bola o 75 % nižšia ako v období, keď sa nekonzumovali ani čerešne, ani alopurinol

 

6. Môže zlepšiť kvalitu spánku

 

Môže zlepšiť kvalitu spánku

Konzumácia čerešní alebo pitie višňovej šťavy môže pomôcť zlepšiť kvalitu vášho spánku.

Tieto výhody podporujúce spánok možno pripísať vysokej koncentrácii rastlinných zlúčenín v ovocí. Okrem toho čerešne obsahujú melatonín, látku, ktorá pomáha regulovať cyklus spánku a bdenia.

Štúdia na 20 ľuďoch ukázala, že u tých, ktorí 7 dní pili koncentrovanú šťavu z višní, sa v porovnaní s placebom výrazne zvýšila hladina melatonínu, dĺžka spánku a jeho kvalita.

Podobne sa v 2-týždňovej štúdii na starších dospelých osobách s nespavosťou zistilo. Vypitie 1 šálky (240 ml) višňovej šťavy pred spaním predĺžilo dobu spánku o 84 minút.

V týchto štúdiách sa však používajú koncentrované čerešňové produkty. Nie je jasné, či by konzumácia čerstvých čerešní pred spaním mala rovnaký účinok.

V konečnom dôsledku sú potrebné ďalšie štúdie, aby sme lepšie pochopili, ako môže konzumácia čerešní a výrobkov z nich prospievať spánku.

 

7. Jednoduché zaradenie do jedálnička – Prečo jesť čerešne

 

 Jednoduché zaradenie do jedálnička - Prečo jesť čerešne

Čerešne sú všestranné a neuveriteľne chutné.

Sladké aj trpké odrody sa dobre kombinujú s mnohými jedlami. Navyše, súvisiace produkty, ako sú sušené čerešne, čerešňový prášok a čerešňový džús, sú zaujímavým doplnkom mnohých receptov.

Tu je niekoľko spôsobov, ako zaradiť čerešne do svojho jedálnička:

  • Vychutnajte si ich čerstvé ako sladké občerstvenie.
  • Sušené čerešne kombinujte s kúskami horkej čokolády, nesladeným kokosom

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button