RECEPTYRecepty

Cesto na lievance – recept a čím ho ochutiť

Cesto na lievance. Lievanec je tradičná pochúťka, ktorá sa v mnohých krajinách podáva ako raňajky alebo dezert. Jeho príprava nie je vôbec náročná, no existuje mnoho spôsobov, ako ho pripraviť. V tomto článku sa pozrieme na niektoré základné informácie o ceste na lievance a rôzne spôsoby, ako ho môžete pripraviť.

Cesto na lievance

 

Cesto na lievance

 

Výhodou lievancov je aj to, že sa dajú pripraviť vopred a uložiť do chladničky alebo mrazničky, takže ich môžete mať vždy pripravené na rýchly a ľahký obed alebo dezert.

 

V skratke, cesto na lievance je rýchla a jednoduchá pochúťka, ktorá sa dá pripraviť mnohými spôsobmi a podávať rôznymi spôsobmi. Skúste experimentovať s rôznymi prísadami a náplňami a objavte svoje obľúbené kombinácie.

Čo ide do cesta na lievance

 

Čo ide do cesta na lievance

Suroviny:

– 1 a ½ šálky múky

– 2 lyžice cukru

– 2 lyžice prášku do pečiva

– ½ lyžičky soli

– 1 a ¼ šálky mlieka

– 2 vajcia

– ¼ šálky rozpusteného masla alebo oleja

– 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

 

Do cesta na lievance ide zvyčajne múka, mlieko, vajcia a prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna. Zloženie cesta sa môže líšiť v závislosti od receptu alebo preferencií kuchára.  Čo na obed cez týždeň

 

Múku môžete použiť pšeničnú alebo pohánkovú. Pšeničná múka obsahuje lepok, ktorý pomáha vytvoriť pevnú štruktúru cesta, zatiaľ čo pohánková múka je vhodnejšia pre tých, ktorí majú problémy s lepkom. 

 

Mlieko pridáva cestu na lievance tekutosť a zároveň zlepšuje chuť. Mlieko môže byť plnotučné alebo polotučné. 

 

Vajcia sú dôležité pre vzdušnosť cesta. Vajcia môžete pridať celé alebo oddeliť bielky od žĺtkov a žĺtky potom vmiešať do cesta, zatiaľ čo bielky vyšľahať do tuha a potom ich opatrne primiešať. 

 

Prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna sa pridáva na zabezpečenie toho, aby lievance vyliezli a boli vzdušné. Prášok do pečiva je zmesou kyseliny a zásady, ktorá sa aktivuje pri kontakte s tekutinou a vytvára bublinky vzduchu. Sóda bikarbóna na druhej strane reaguje s kyselinou v ceste a vytvára oxid uhličitý, čo tiež prispieva k vzniku bublín.

 

Okrem týchto základných zložiek sa do cesta na lievance môžu pridávať aj ďalšie ingrediencie, ako je cukor, vanilkový cukor, olej, kyslá smotana alebo jogurt, aby ste dosiahli rôzne chute a textúry. Strata vlasov? Jedzte týchto 9 potravín, aby ste zabránili vypadávaniu vlasov

 

Postup

 

1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.

2. V ďalšej miske zmiešajte mlieko, vajcia, rozpustené maslo alebo olej a vanilkový extrakt (ak ho používate).

3. Vlejte mokré zložky k suchým zložkám a miešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto. Ak je cesto príliš husté, môžete pridať trochu viac mlieka.

4. Rozohrejte panvicu na stredne vysokú teplotu a potrite ju olejom alebo maslom.

5. Lyžicou nalejte cesto na panvicu a pečte lievance, kým sa na povrchu neobjavia bublinky a okraje sa stanú zlatistými. Potom ich otočte a pečte ešte asi 1-2 minúty na druhej strane.

6. Opakujte krok 5, kým nevyužijete všetko cesto. Ak potrebujete, môžete panvicu občas potrieť olejom alebo maslom.

7. Podávajte s džemom, javorovým sirupom alebo ovocnou nátierkou. Môžete ich tiež posypať práškovým cukrom alebo podávať s čerstvým ovocím a šľahačkou.

 

Tento recept by mal stačiť na približne 12-15 lievancov, v závislosti od toho, akú veľkú lyžicu cesta použijete. Môžete si ho prispôsobiť podľa svojich preferencií a pridať rôzne ingrediencie, ako sú orechy, ovocie alebo korenie, aby ste dosiahli rôzne chute. Dobrú chuť!

 

1. Základy prípravy cesta na lievance

 

Základy prípravy cesta na lievance

 

Pri príprave cesta na lievance je dôležité mať kvalitné suroviny. Potrebujete múku, mlieko, vajcia a sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva. Múku môžete použiť pšeničnú alebo pohánkovú. Vajcia môžete oddeliť a bielky vyšľahať do tuha, aby ste dosiahli vzdušnosť a ľahkosť cesta. Ak chcete, aby boli lievance sladké, môžete pridať cukor alebo vanilkový cukor.

 

2. Rôzne spôsoby prípravy cesta na lievance – Cesto na lievance

 

Rôzne spôsoby prípravy cesta na lievance - Cesto na lievance

 

Existuje veľa rôznych spôsobov, ako môžete pripraviť cesto na lievance. Tu sú niektoré z nich:

 

Klasické cesto na lievance: Múku zmiešajte s mliekom, pridajte vajcia a sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte a nechajte odpočinúť asi 10 minút. Potom vytvorte malé placky a pečte vo vyhriatej panvici na oleji. Japonské sladkosti – 10 najlepších tradičných sladkostí

 

Cesto na lievance s banánom: Múku zmiešajte s mliekom, pridajte vajcia a rozdrvte do cesta zrelý banán. Pridajte sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva a nechajte odpočinúť asi 10 minút. Potom vytvorte malé placky a pečte vo vyhriatej panvici na oleji.

 

Cesto na lievance s ovocím: Múku zmiešajte s mliekom, pridajte vajcia a kúsok nasekanej čerstvej alebo mrazeného ovocia (napríklad jahody, maliny alebo borovice). Pridajte sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva a nechajte odpočinúť asi 10 minút. Potom vytvorte v tvorbe malých plackov a pečte ich vo vyhriatej panvici na oleji.

 

Cesto na lievance bez vajec: Múku zmiešajte s mliekom, sódou bikarbónou alebo práškom do pečiva a pridajte niekoľko lyžíc jablkového pyré, ktoré nahrádza vajcia. Nechajte cesto odpočinúť asi 10 minút a vytvorte malé placky. Pečte ich vo vyhriatej panvici na oleji.

 

3. Nápady na servírovanie lievancov

 

Nápady na servírovanie lievancov

 

Lievance môžete podávať rôznymi spôsobmi. Tu sú niektoré nápady:

 

Tradične so sladkou nátierkou: Lievance posypte práškovým cukrom a podávajte s džemom, javorovým sirupom alebo ovocnou nátierkou.

S čerstvým ovocím a šľahačkou: Na lievance položte plátky čerstvého ovocia (napríklad jahody, banány alebo maliny) a navrch pridajte šľahačku.

– Orechmi a medom: Lievance posypte nasekanými orechmi a pokvapkajte medom.

 

S jogurtom a javorovým sirupom: Na lievance dajte lyžicu gréckeho jogurtu a pokvapkajte javorovým sirupom.

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button