Ako uskladniť cviklu – 4 spôsoby skladovania
Ako uskladniť cviklu – 4 spôsoby skladovania. Uchovávanie čerstvej cvikle zaručuje, že zostane sladká a šťavnatá, a existuje viacero domácich techník, ktoré môžete použiť na zachovanie kvality tejto všestrannej koreňovej zeleniny.
Obsah článku:
Čo je cvikla
Červená cvikla je okrúhla koreňová zelenina s dlhými červenými stonkami a jasne zelenými listami. Červená cvikla je koreňová časť rastliny, ktorej plody rastú pod listami a stonky vyrastajú zo zeme. Malá cvikla môže mať priemer dva centimetre, zatiaľ čo väčšia môže byť veľká ako lopta.
Cvikla sa pestovala na Blízkom východe a v okolí Stredozemného mora kvôli liečivým vlastnostiam a farbeniu vína, potom sa rozšírila do zvyšku Európy a Ameriky. Dnes je cvikla obľúbenou prílohou a súčasťou jedálneho lístka reštaurácií. Výživná a sladká cvikla sa vyrába v niekoľkých odrodách a farbách vrátane fialovej, červenej a zlatej.
Ako uskladniť cviklu
Existuje niekoľko spôsobov skladovania cvikle, ktoré vám pomôžu predĺžiť jej trvanlivosť a uchovať ju na neskoršie použitie.
1. Uchovávajte ju v zásuvke na chrumkavé potraviny – Ako uskladniť cviklu
Cviklu z obchodu s potravinami je najlepšie uchovávať v chladničke v zásuvke. Nechajte ju neumytú, pretože prebytočná vlhkosť môže spôsobiť, že sa cvikla rýchlejšie pokazí, ale odrežte všetky stonky okrem dvoch centimetrov. Táto zelenina vydrží v chladničke dva mesiace (jej pevnosť je ukazovateľom čerstvosti) a môžete použiť aj listy, ktoré po odrezaní uložte do vzduchotesnej nádoby a uchovávajte v chladničke až tri dni, pričom ich umyte tesne pred použitím.
2. Červenú cviklu zamrazte
Odrežte listy cvikle – a zotrite všetku zeminu alebo nečistoty na šupke. Červenú cviklu varte tridsať minút v mierne vriacej vode s pokrievkou na hrnci. Uvarenú cviklu presuňte do ľadového kúpeľa a po vychladnutí z nej ošúpte šupku a nakrájajte ju na rovnakú veľkosť. Krájajte na povrchu vystlanom ochrannými papierovými utierkami, pretože nakrájaná cvikla môže uvoľňovať jasne červenú šťavu, ktorá zafarbí kuchynské linky a oblečenie. Nakrájanú cviklu vložte do vrecka na mrazničku a v mrazničke ju skladujte až rok.
3. Skladujte s rašelinovým machom – Ako uskladniť cviklu
Ak pestujete cviklu v zeleninovej záhrade, môžete jej predĺžiť životnosť tým, že ju pozberáte a uskladníte v koreňovej pivnici s rašelinovým machom, pilinami alebo pieskom. Do pevnej škatule dajte dva centimetre piesku, pilín alebo rašelinového machu a potom na materiál pridajte vrstvu cvikle bez toho, aby ste cviklu ukladali na seba. Potom prikryte cvilku ďalšou vrstvou rašelinového machu, pilín alebo piesku a ponorte ju do dvoch centimetrov materiálu. Uchovávajte ju v chladnom, tmavom a suchom priestore a každý mesiac ju kontrolujte. Ak je cvikla pevná a bez škvŕn, je vhodná na použitie; ak je niektorá plesnivá, odstráňte ju zo skladovacej nádoby, aby sa nenakazili ostatné. Top 10 najväčších plemien psov na svete
4. Nakladaná cvikla – zaváraná cvikla
Nakladanie je technika skladovania potravín, ktorá vám umožní prispôsobiť si chuť konzervovania. Z cvikle odkrojte bobky, nechajte dva centimetre stonky a varte ju vo vriacej vode, kým nezmäkne (asi hodinu). Vychlaďte v ľadovom kúpeli, cviklu ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Z octu, soli, vody a cukru vytvorte nálev – ingrediencie zmiešajte v hrnci a priveďte do varu. Naplňte konzervačné poháre cviklou a nálevom a podľa potreby pridajte ďalšie prísady (tymián, rozmarín, strúčiky cesnaku), pričom v hornej časti pohára nechajte centimeter medzery. Postupujte podľa pokynov tlakového hrnca, aby ste poháre správne spracovali, a potom konzervovanú nakladanú repu skladujte pri izbovej teplote v špajzi rok a pol.
Ako dlho vydrží čerstvá cvikla?
- Skladovacie techniky sa líšia, čo ovplyvňuje trvanlivosť cvikle.
- Ak cviklu blanšírujete, ošúpete a zmrazíte, vydrží v mrazničke cel rok.
- Ak ju uchovávate celú a neumytú v chladničke, vydrží dva mesiace.
- Po uvarení cvikle bude vo vzduchotesnej nádobe v chladničke dobrá len niekoľko dní.
- Ako uskladniť cviklu
Na dlhodobé skladovanie zvážte nakladanie. V mnohých receptoch na cviklu sa vyžaduje nakladaná cvikla, ktorá sa môže konzervovať a skladovať pri izbovej teplote rok a pol, kým sa neotvorí. Takto konzervovaná cvikla je vynikajúcim doplnkom šalátu so šalátom, kozím syrom, olivovým olejom a zálievkou.
Ako variť s cviklou – Ako uskladniť cviklu
Surová, varená a nakladaná cvikla je výdatnou prílohou k šalátom, pečená cvikla je chutnou prílohou a cvikla môže byť hlavnou zložkou polievok, ako je napríklad východoeurópsky boršč. Pivo na vlasy. Po zbere cvikle alebo kúpe na farmárskom trhu použite celú zeleninu tak, že ju umyjete a použijete na šaláty alebo na obloženie.