18 najlepších pemien kôz na produkciu mlieka a mäsa
18 najlepších pemien kôz na produkciu mlieka a mäsa . Koza je jedným z najobľúbenejších zvierat na produkciu mlieka a mäsa. Tieto roztomilé, priateľské zvieratá sa chovajú oveľa ľahšie ako kravy, čo z nich robí najlepšie zviera, ktoré sa dá chovať pre drobného poľnohospodára alebo domáceho hospodára.Rovnako ako u mačiek a psov však existujú aj rôzne plemená kôz.
Každé plemeno má inú mieru produkcie mäsa a mlieka. Ak chcete zo svojej kozy vyťažiť maximum, musíte v prvom rade chovať správne plemeno. V tomto článku sa dozviete, aké sú najlepšie kozie plemená pre mlieko a mäso.
Obsah článku:
Najlepši kozie plemená na mlieko
Je známe, že kozie mlieko má menej laktózy ako iné druhy mlieka; je ľahšie stráviteľné pre ľudí trpiacich neznášanlivosťou laktózy. Z tohto a z mnohých ďalších dôvodov je dopyt po kozom mlieku vyšší ako kedykoľvek predtým. Navyše, kto nemá rád dobrý kozí syr v šaláte alebo na sendviči?
Pri hľadaní dobrej kozy na produkciu mlieka musia byť kozy schopné produkovať veľa mlieka. Je tiež výhodné, ak má mlieko vyšší obsah tuku. Tu sú niektoré z najobľúbenejších plemien kôz na mlieko.
1. Alpínska koza
Tieto kozy pochádzajú z francúzskych Álp, preto sa im často hovorí aj francúzske alpské kozy. Alpská koza môže znova vyprodukovať 1 – 2 litre mlieka . Priemerný obsah tuku v mlieku je 3,5%, čo je vysoké množstvo. Z tohto mlieka sa vyrába veľa hustých produktov, ako je maslo, syr a zmrzlina.
2. Koza Lamancha
Kozy Lamancha sú nielen skvelé na mlieko, ale sú aj priateľské. Tieto kozy majú veľkú osobnosť. Tieto kozy pochádzajú zo Španielska. Ich mlieko má koncentráciu tukov 4,2%. Majú malé alebo žiadne uši.
3.Anglonubijská koza
Anglonubijské kozy majú jeden z najväčších obsahov tuku zo všetkých kozích plemien na úrovni 5%. Môžu vyprodukovať 2 – 5 litrov mlieka denne. Aj keď to nie je najvyšší producent mlieka , môže mlieko dávať po celý rok. Anglonubijská koza: Chov a starostlivosť
Anglonubijské kozy majú dlhé, podlomené uši a sú jedným z väčších plemien z dojných kôz. Pretože tieto kozy vážia viac a majú viac mäsa, su dobré aj na mäso.
4. Sánska koza
Sánska koza je najväčšie mliečne plemeno. Môže mať každý deň 3,5 litra mlieka. Mlieko všeobecne obsahuje 2,5 – 3% tuku. Tieto kozy sa môžu chovať ako domáce zvieratá a tiež na mäso.Samce môžu dorásť až do hmotnosti viac ako 90 kg .
5. Toggenburgská koza
Toto je jedno z najstarších známych plemien kôz, ktoré sa prvýkrát objavilo v roku 1600. Toggenburgské kozy majú rovnú tvár, plné fúzy a majú zvyčajne od svetlohnedej po tmavohnedú farbu srsť s bielymi znakmi. Zvončeky kože na krku sú u tohto plemena celkom bežné.
Toggenburgská koza produkuje mlieko, ktoré má 3,3% tuku, čo je pomerne málo. Koza sa však chová dobre. Toto plemeno je obzvlášť odolné, takže je ideálne na chov s kozími plemenami, ktoré produkujú mäso.
6. Oberhasli
Kozy Oberhasli produkujú menej krémového mlieka s 3,6% tuku a mlieko nedávajú po celý rok. Môžu však vyprodukovať 2 -5 litrov mlieka denne. Mlieko je tiež veľmi sladké.
Pochádzajú zo Švajčiarska. Sú dosť malé, takže sú ideálne pre poľnohospodárov v mestskom prostredí alebo s obmedzeným priestorom. Tieto kozy majú milé povahy, ale majú schopnosť spôsobiť nejaké škody. Z tohto dôvodu sú rohy mnohokrát odstránené už v ranom veku.
7. Nigérijský trpaslík
Nigérijský trpaslík je asi o polovicu menší ako priemerné kozy. Dajú len pár pollitrov mlieka denne, ale ich produkované mlieko je 6,1% maslového tuku. To je mimoriadne bohaté a žiaduce.
Nigérijský trpaslík má pôvod v Afrike. Existujú v mnohých farbách a zvyčajne nevyrastú viac ako 60 cm . Mnoho kozliatok sa rodí bez rohov. Toto plemeno je tiež mimoriadne priateľské a dá sa hlatkať. Môžu byť dokonca naučené na to, aby chodili na vodítku ako pes.
8. Sable
Mlieko, ktoré produkujú, má zvyčajne medzi 3 – 4% tuku. Priemerná hmotnosť kozy Sable je 65 kg . Samice budú mať obvykle 75 cm a samce zvyčajne 80 cm.
Sable kozy majú veľké uši a krátku, tenkú srsť. Niektoré variácie majú tmavé sfarbenie, ktoré môže vyústiť do neobvyklých vzorov, čo je jeden z dôvodov, prečo sa mnohým ľuďom toto plemeno páči. Tmavé sfarbenie pochádza z recesívnych génov.
9. Golden Guernsey
Golden Guernsey sa niekedy nazývajú aj starodávne Guernsey. Ako naznačuje názov, koza je známa svojím nádherným zlatým sfarbením.
Kozie plemeno Guernsey je najmenšie zo stredne veľkých dojných kôz. Spravidla produkujú mlieko s obsahom tuku 3,72% .
Kozie plemená výborné na mäso
Aj keď veľa ľudí nemusí považovať kozie mäso za populárne , je to veľký zdroj výživy na väčšine miest po celom svete.
Kozie mäso je relatívne zdravé s takmer rovnako nízkym obsahom kalórií ako kuracie mäso. Ak neviete, ako ho správne variť, môže byť suché, ale koza môže byť vynikajúcou a výživnou večerou.
1. Španielska koza
Ako už názov napovedá, španielska koza pôvodne pochádza zo Španielska. Španielske kozy sa hodia do každého podnebia . Majú tiež pomerne nízku starostlivosť .
2. Búrska koza
Búrske samce môžu dorásť až do hmotnosti 300 kilogramov. Kvôli tejto veľkej veľkosti sú jedným z najobľúbenejších plemien na výrobu mäsa. Ďalšou výhodou je, že sú odolné voči chorobám a často sa množia. Austrália je najväčším vývozcom kozieho mäsa a používajú na to búrske kozy. Aj keď sú populárne v Austrálii, pôvodne pochádzajú z Južnej Afriky .
3. Rangeland
90% kozieho mäsa v tomto priemysle pochádza z kozí Rangeland. Tieto kozy primárne žijú v Austrálii. Chovatelia vyhľadávajú kozy, ktoré sú vysoké, široké a s krátkou srsťou.
Kozy z oblasti Rangeland sú nenáročné na údržbu a sú vynikajúcimi kozami na párenie s inými kozami. Búrske kozy sú najčastejšie kozy chované na mäso spolu s kozami Rangeland.
4. Kalahari Red
Kalahari, tiež známe ako Kalahari Red, je nádherné zviera, ktoré väčšinou žije v Južnej Afrike. Tu žijúce zviera bolo chované tak, aby odolávalo horúcim teplotám a suchému počasiu.
Najpriaznivejšou vlastnosťou kozieho mäsa kalahari je, že je jemnejšie ako mäso iných plemien. Mäso je tiež dosť chutné.Tieto kozy sa dajú dobre chovať, pretože sú odolné. Boli chované tak, aby boli imúnne voči bežným chorobám a parazitom v tejto oblasti. Chovajú sa po celý rok a spravidla sa im narodia tri kozliatka každé dva roky.Ako už názov napovedá, farba Kalahari Red je obvykle červenohnedá. Táto farba je obzvlášť užitočná na skrytie v prostredí. Červená Kalahari je vysoká a dlhá. Aby boli mäsitejšie, dajú sa chovať aj s väčšími plemenami.
5. Kiko
Kiko je nové plemeno vytvorené až v 80. rokoch na Novom Zélande. Boli chované špeciálne na vytvorenie adaptabilnej mäsovej kozy. Toto sa uskutočnilo chovom divých kôz s anglo-núbijskými kozami, saanenskými a Toggenburgskými kozami. Tieto kozy majú nízku starostlivosť a dokážu prežiť väčšinu podmienok.
Pozitívne vlastnosti kozy Kiko zahŕňajú väčšiu váhu , dobré materské schopnosti, lepšia tvorba mlieka, chudé mäso a dobré kopytá.
6. Anglonubijská koza
Anglonubijská koza je kozie plemeno s dvojitým účelom; sú skvelé na výrobu mlieka ale aj mäsa. Samce môžu vážiť až 80 kg . Kvôli veľkému vzrastu sa často používajú na mäso. Niekedy sú špeciálne kryté s Búrsku kozu, aby vznikli ešte väčšie kozy.
7. Myotonická koza
Myotonické kozy, tiež známe ako mdloby, sú známe svojou neobvyklou reakciou, keď sa koza bojí alebo vzrušuje: na niekoľko sekúnd zamrzne a „omdlie“. Dedičný stav sa nazýva Myotonia Congenita, čo spôsobuje stiahnutie svalov na 15 – 20 sekúnd a ich poklesnutie, ak sú mimo rovnováhy. Ale na rozdiel od mena sú úplne pri vedomí a v skutočnosti neomdlievajú.Táto koza sa už pomaly nepoužíva na mäso, pretože bola označená ako „ohrozená“ Predtým sa však primárne používali na kozie mäso.
Myotonická koza môže dorásť do výšky asi 60 cm a hmotnosti 80 kg. Toto je jedno z menších plemien mäsových kôz. Majú tiež výrazné oči, ktoré im vychádzajú z hlavy.
8. Čierna bengálska koza
Keďže Bangladéš je menej bohatou krajinou, poľnohospodári využívajú všetko, čo môžu od kozy dostať. Predávajú mlieko, kožušinu a hlavne mäso. Ich srsť môže vážiť 20 kg. Mäso a srsť sú najdôležitejšie produkty tohto zvieraťa, pretože neprodukuje dobre mlieko.Ako už názov napovedá, koza má zvyčajne tmavú farbu. Telo je chudé a tieto kozy sú krátke. Majú uši na vrchu hlavy a majú malé až stredné rohy.
9. Verata
Koza Verata je známa predovšetkým pre svoje jedinečné skrútené rohy. Pochádzajú zo španielskej Veri. V Španielsku je dnes asi 17 000 kôz Verata. Rovnako ako väčšina plemien chovaných pre mäso sú pomerne odolné a silné. Môžu prežiť vo všetkých klimatických podmienkach.Tieto kozy sú na malej dosahujú hmotnosť 70 kilogramov. Majú tmavú farbu (čiernu alebo hnedú) a dokonca 40% z nich má fúzy.18 najlepších pemien kôz na produkciu mlieka a mäsa .
Záver
Kozy sú nielen rozkošné a typicky priateľské zvieratá, ale sú aj chutné a zdravé. Tiež by vás mohlo zaujímať Top 10 plemien hovädzieho dobytka na mlieko
Mlieko je ľahšie stráviteľné a mäso je dobré. Koza tiež produkuje jedinečnú príchuť, čo má za následok špeciálnu chuť mlieka a ďalších produktov.Existuje veľa plemien kôz. Mliečne kozy zvyčajne produkujú veľké množstvo mlieka po celý rok. Všeobecne tiež majú vysoký obsah tuku na výrobu lepších výrobkov.
Kozy chované na mäso sú chované tak, aby boli veľké a často sa množili. Čím je koza väčšia, tým viac mäsa prinesie. Čím viac kôz bude chovaných na mäso, tým viac mäsa farmár tiež vyprodukuje.
Poznať správne plemeno kôz pre danú prácu je nevyhnutné.
Niektoré kozy sú lepšie na rôzne ciele. Ak debatujete o tom, aký typ kôz na svojej farme chcete, mali by ste mať dobrý východiskový bod!Nezabudnite že veľa závisý od výživy , tak uprednostnite čerstvé pastviny veď Slovensko aj Česko má jednu z najkvalitnejších pastvín sveta.18 najlepších pemien kôz na produkciu mlieka a mäsa .