ZdravieZDRAVIE A STRAVOVANIE

Prečo jesť arašidy – zdravotné výhody arašidov

Prečo jesť arašidy. Arašidy sú strukoviny, ktoré pochádzajú z Južnej Ameriky. Používajú sa pre ne rôzne názvy, ako napríklad zemiaky a arašidy. Napriek svojmu názvu arašidy nie sú príbuzné stromovým orechom. Ako strukovina sú príbuzné fazuli, šošovici a sóji.

 

Prečo jesť arašidy

 

Prečo jesť arašidy
Prečo jesť arašidy

 

Na Slovensku sa arašidy zriedkavo konzumujú surové. Namiesto toho sa najčastejšie konzumujú pražené alebo vo forme arašidového masla. Medzi ďalšie výrobky z arašidov patrí arašidový olej, múka a proteín. Tieto výrobky sa používajú v rôznych potravinách, ako sú dezerty, koláče, cukrovinky, občerstvenie a omáčky.

Arašidy sú bohaté na bielkoviny, tuky a rôzne zdravé živiny. Štúdie ukazujú, že arašidy môžu byť dokonca užitočné pri chudnutí a sú spojené so zníženým rizikom srdcových ochorení. V tomto článku sa dozviete Prečo jesť arašidy.

 

Výživové údaje Arašidov

 

Výživové údaje Arašidov

Tu sú uvedené výživové údaje pre 100 gramov surových arašidov:

  • Kalórie: 567
  • Voda: 7 %.
  • Bielkoviny: 25,8 gramov
  • Sacharidy: 16,1 gramov
  • Cukor: 4,7 gramov
  • Vláknina: 8,5 gramov
  • Tuk: 49,2 gramov
  • Nasýtených: 6,28 gramov
  • Mononenasýtené: 1,5 gramu 24,43 gramov
  • Polynenasýtené: 15,56 gramov
  • Omega-3: 0 gramov
  • Omega-6: 15,56 gramov
  • Trans: 0 gramov

Tuk v arašidoch

 

Tuk v arašidoch

Arašidy majú vysoký obsah tuku. V skutočnosti sa zaraďujú medzi olejnaté semená. Veľká časť svetovej úrody arašidov sa používa na výrobu arašidového oleja.

Obsah tuku sa pohybuje od 44 do 56 % a pozostáva najmä z mono- a polynenasýtených tukov, z ktorých väčšinu tvoria kyseliny olejová a linolová.

Arašidové bielkoviny

 

Arašidové bielkoviny

Arašidy sú dobrým zdrojom bielkovín.

Obsah bielkovín sa pohybuje v rozmedzí 22 – 30 % ich celkového množstva kalórií, vďaka čomu sú arašidy skvelým zdrojom rastlinných bielkovín.

Najrozšírenejšie bielkoviny v arašidoch, arachín a konarachín, môžu byť pre niektorých ľudí silne alergizujúce a spôsobovať život ohrozujúce reakcie.

Sacharidy

Arašidy majú nízky obsah sacharidov.

Obsah sacharidov je v skutočnosti len asi 13-16 % celkovej hmotnosti.

Vďaka nízkemu obsahu sacharidov a vysokému obsahu bielkovín, tukov a vlákniny majú arašidy veľmi nízky glykemický index (GI), ktorý vyjadruje, ako rýchlo sa sacharidy po jedle dostanú do krvi.

Vďaka tomu sú vhodné pre ľudí s cukrovkou.

Vitamíny a minerály

Arašidy sú vynikajúcim zdrojom rôznych vitamínov a minerálov, vrátane:

  • Biotín. Arašidy sú jedným z najbohatších potravinových zdrojov biotínu, ktorý je dôležitý počas tehotenstva
  • Meď. V západnej strave je často nízky obsah medi, ktorá je stopovým minerálom v potrave. Jej nedostatok môže mať nepriaznivé účinky na zdravie srdca.
  • Niacín. Niacín, známy aj ako vitamín B3, má v tele rôzne dôležité funkcie. Je spojený so zníženým rizikom srdcových ochorení.
  • Najstarší človek na svete : 10 najstarších ľudí
  • Foláty. Známy aj ako vitamín B9 alebo kyselina listová, folát má mnoho základných funkcií a je obzvlášť dôležitý počas tehotenstva.
  • Mangán. Mangán je stopový prvok, ktorý sa nachádza v pitnej vode a vo väčšine potravín.
  • Vitamín E. Tento silný antioxidant sa často nachádza vo vysokom množstve v tučných potravinách.
  • Tiamín. Jeden z vitamínov skupiny B, tiamín je známy aj ako vitamín B1. Pomáha bunkám vášho tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre funkciu srdca, svalov a nervového systému.
  • Fosfor. Arašidy sú dobrým zdrojom fosforu, minerálu, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri raste a udržiavaní telesných tkanív.
  • Horčík. Dostatočný príjem horčíka, ktorý je nevyhnutným minerálom v potrave a má rôzne dôležité funkcie, chráni pred ochoreniami srdca.

 

Iné rastlinné zlúčeniny – Prečo jesť arašidy

 

Iné rastlinné zlúčeniny - Prečo jesť arašidy

Arašidy obsahujú rôzne bioaktívne rastlinné zlúčeniny a antioxidanty. V skutočnosti sú rovnako bohaté na antioxidanty ako mnohé ovocie. Väčšina antioxidantov sa nachádza v arašidovej šupke, ktorá sa konzumuje len vtedy, keď sú arašidy surové.

Napriek tomu jadrá arašidov stále obsahujú:

  • Kyselinu p-kumarovú. Tento polyfenol je jedným z hlavných antioxidantov v arašidoch.
  • Resveratrol. Silný antioxidant, ktorý môže znížiť riziko rakoviny a srdcových ochorení, resveratrol sa nachádza najmä v červenom víne.
  • Izoflavóny. Izoflavóny patria do skupiny antioxidačných polyfenolov a spájajú sa s rôznymi účinkami na zdravie.
  • Kyselina fytová. Kyselina fytová, ktorá sa nachádza v semenách rastlín vrátane orechov, môže zhoršovať vstrebávanie železa a zinku z arašidov a iných potravín konzumovaných v rovnakom čase.
  • Fytosteroly. Arašidový olej obsahuje značné množstvo fytosterolov, ktoré zhoršujú vstrebávanie cholesterolu z tráviaceho traktu.
  • Žehlička na vlasy : Podľa čoho si vybrať

Úbytok hmotnosti – Prečo jesť arašidy

 

Úbytok hmotnosti - Prečo jesť arašidy

Arašidy boli široko skúmané v súvislosti s udržiavaním hmotnosti. Napriek vysokému obsahu tuku a kalórií sa zdá, že arašidy neprispievajú k zvyšovaniu telesnej hmotnosti. Jedlá na chudnutie.

Pozorovacie štúdie v skutočnosti ukázali, že konzumácia arašidov môže pomôcť udržať si zdravú hmotnosť a znížiť riziko obezity. Všetky tieto štúdie sú pozorovacie, čo znamená, že nemôžu dokázať príčinnú súvislosť.

Jedna malá, 6-mesačná štúdia na zdravých ženách však naznačila, že keď sa iné zdroje tuku v nízkotučnej diéte nahradili arašidmi, schudli 3 kg napriek tomu, že mali udržiavať svoju pôvodnú hmotnosť.

V inej štúdii sa zistilo, že keď sa do dennej stravy zdravých dospelých ľudí na 8 týždňov pridali 89 gramov arašidov, nepribrali toľko, ako sa očakávalo.

 

Rôzne faktory robia z arašidov potravinu vhodnú na chudnutie:

 

  • Znižujú príjem potravy tým, že podporujú pocit sýtosti vo väčšej miere ako iné bežné pochutiny, napríklad ryžové koláčiky.
  • Vzhľadom na to, ako arašidy zasýtia, sa zdá, že ľudia kompenzujú zvýšenú konzumáciu arašidov tým, že jedia menej iných potravín.
  • Ak sa celé arašidy dostatočne nerozžujú, časť z nich môže prejsť tráviacim systémom bez toho, aby sa vstrebala.
  • Vysoký obsah bielkovín a mononenasýtených tukov v arašidoch môže zvýšiť spaľovanie kalórií.
  • Arašidy sú zdrojom nerozpustnej vlákniny, ktorá sa spája so zníženým rizikom priberania na váhe.

 

Ďalšie zdravotné výhody arašidov – Prečo jesť arašidy

Okrem toho, že arašidy sú potravina vhodná na chudnutie, spájajú sa s nimi aj viaceré ďalšie zdravotné výhody.

Zdravie srdca – Ochorenia srdca sú jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete. Pozorovacie štúdie naznačujú, že konzumácia arašidov, ako aj iných druhov orechov, môže chrániť pred srdcovými ochoreniami.

Prevencia vzniku žlčových kameňov – Žlčníkové kamene postihujú približne 10-25 % dospelých.

 

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button